latinica  ћирилица
17/09/2014 |  09:24 | Autor: SRNA

Živojinović: Političarima u RS i BiH potrebno jedinstvo

Srpski akademik Dragoljub Živojinović izjavio je da je srpskom narodu i političarima u Republici Srpskoj i BiH više nego ikada potrebno jedinstvo u ovo turbulentno vrijeme kada se u BiH održavaju izbori.
Akademik Dragoljub Živojinović - Foto: SRNA
Akademik Dragoljub ŽivojinovićFoto: SRNA

"Јedinstvo je potrebno više nego ikada, jer se radi svim silama i spolja i iznutra da se ono razbije i taj stranački duh podstakne, da se podstaknu rivaliteti između pojedinaca", rekao je istoričar Živojinović, koji je dobitnik najvišeg priznanja Srpske pravoslavne crkve - Ordena Svetog Save.

On je upozorio da se namjerno podstiču rivaliteti između srpskih političara u Srpskoj - da jedni protiv drugih dižu lažne optužbe, kako bi se oslabilo jedinstvo srpskog naroda i kako bi onda stranke koje su neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj povećale broj poslanika za Narodnu skupštinu Srpske.

Živojinović ističe da je to namjerno napravljeno i da to podržavaju sve međunarodne institucije, a naravno i "komesar koji upravlja BiH", kao i muslimanske stranke.

"E sad, da li će Srbi sa Hrvatima uspjeti da naprave neki sporazum, pakt, dogovor, da istupaju, ako ne zajedno, ono bar da se ne napadaju i ne optužuju, a čini mi se da je to moguće, onda će to već biti velika prednost, jer onda će se razbiti ta homogena cjelina muslimansko-hrvatska koja je najčešće bila veliki protivnik i neprijatelj srpskog jedinstva i srpskog naroda", kaže Živojinović.

On je poručio da političari u Srpskoj treba da "smire strasti" i da je to prijeka potreba ako hoće da opstanu i ostvare ono što žele i ako hoće, u krajnjoj liniji, da sačuvaju Republiku Srpsku.

"Јer, svi rade na tome ili da se reformiše Dejtonski sporazum ili da se prave neke stvari koje će biti na štetu Republike Srpske. Znači, što veća, bolja i potpunija saradnja među srpskim političarima - to je bolje i za njih", zaključio je akademik Živojinović.