latinica  ћирилица
17/09/2014 |  17:53 | Autor: SRNA

Bevanda: Očekuje se nastavak aranžmana sa MMF

Predsjedavajući Fiskalnog savjeta BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da očekuje nastavak kreditnog aranžmana BiH i MMF-a, te da nema spornih pitanja između Republike Srpske i Federacije BiH, kao ni između vlasti na nivou BiH i entiteta koji se odnose na usaglašavanje zajedničkog pisma namjere MMF-u za nastavak kreditnog aranžmana.

Članovi Fiskalnog savjeta BiH razgovarali su u Sarajevu sa delegacijom Misije MMF-a o osmom pregledu stendbaj-aranžmana sa MMF-om i usaglašavanju zajedničkog pisma namjere.

"Postignut je veliki napredak u odnosu na sve ono što je rađeno prije. Oba entiteta imala su primjedbe. Mi sa nivoa BiH imali smo primjedbe u vezi sa rokovima, jer u prijedlozima Misije MMF-a definisani su rokovi koji nisu tehnički izvodljivi", rekao je Bevanda na konferenciji na novinare nakon sastanka.

On je precizirao da izvršenje obaveza u datim rokovima nije izvodljivo, jer je predizborno vrijeme i niko ne može garantovati usvajanje nekih zakona u parlamentu, iako oni mogu dobiti podršku entitetskih vlada ili Savjeta ministara BiH.

"Postojale su određene primjedbe u vezi sa definicijama koje su ponuđene u vezi sa finansijskom disciplinom. Činjenica je da uvezanost onih koji naplaćuju poreze, poreskih uprava nije na idealnom nivou, svi trebamo težiti tome, ali se ne može dati neostvarljiv rok, da bi se na kraju kada se vrši pregled, konstatovalo da nismo izvršili obavezu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u vezi sa nastavkom aranžmana je usaglašeno, a prethodni sedmi pregled stendbaj-aranžmana dijagnostifikovao je da je, osim dvije-tri stvari, sve ostalo ispunjeno.

"Potrebno je nastaviti bilateralne razgovori sa entitetskim vladama, Savjetom ministara, parlamentom BiH, Upravom za indirektno oporezivanje, poreskim upravama. Treba uložiti napore da dobijemo usaglašeno pismo namjere koje će usvojiti Fiskalni savjet", naglasio je Bevanda.

On smatra da, ako ne bude instistiranja MMF-a na neostvarljivim rokovima, do kraja septembra ovaj posao može biti uspješno okončan. "Naredne dane kroz razgovore između Misije MMF-a i entiteta i BiH treba `ispeglati` neke stvari, a većinom je riječ o tome da u pismo namjere unese realni rok", kaže Bevanda.

Delegacija MMF-a boravi u posjeti BiH u okviru osmog pregleda po stendbaj-aranžmanu. Misiju MMF-a, koja će u BiH boraviti do 19. septembra, predvodi Ron van Roden.

Izvršni direktori MMF-a su 26. septembra 2012. godine odobrili zahtjev BiH u pogledu dvogodišnjeg stendbaj-aranžmana.

Kombinovani šesti i sedmi pregledi zaključeni su 30. juna kada je odobreno uvećanje aranžmana za oko 95,7 miliona evra, kako bi BiH ispunila urgente potrebe platnog bilansa izazvane katastrofalnim poplavama.

Zaključenje pregleda i uvećanje progama omogućili su doznačavanje oko 191,4 miliona evra. Do sada je u okviru programa ukupno doznačeno oko 478,5 miliona evra.