latinica  ћирилица
17/09/2014 |  21:05 | Autor: TANЈUG

Milanović: HDZ huška protiv Srbije pa se pravi luda

Hrvatska demokratska zajednica, dok je u opoziciji, huška protiv Srbije, a kad dođe na vlast, pravi se da se to nije dogodilo, ocijenio je danas premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je u žučnoj raspravi u hrvatskom Saboru, poručio Željku Rajneru iz HDZ-a, da njegova retorika predstavlja čisto huškanje.

"Onaj ko se mača laća možda neće od njega poginuti, ali se može isjeći. Naš stav o Srbiji će se još čuti i nećemo dozvoliti da nas vi huškate", rekao je Milanović.

Rasprava između Milanovića i Rajnera počela je kada je Rajner pitao zašto je premijer na nasrtaj na manjinska prava Hrvata u Srbiji odgovorio mlako i zašto nije odgovorio na govor patrijarha Irineja koji je došao u Pakrac, u kojem je 1991. počela srpska pobuna, a zatim, kako je rekao, preuveličavao srpske žrtve.

U nastavku rasprave, Milanović je postavljao retorska pitanja, od kojih je jedno bilo da li je cilj HDZ da svaki put, kad je u opoziciji, huška, a kad dode na vlast, pravi se da se ništa nije dogodilo.

- To je nedosljedno - smatra Milanović i napominje da "Srbija ne vuče Hrvatsku za nos, jer nije u prilici da to radi", ali da se Srbija neće spustiti na nivo Slovenije i ponašati se onako kako se ta zemlja jedno vreme ponašala prema Hrvatskoj.

Rajner mu je poručio da mu nije odgovorio na pitanje i da je činjenica da nije reagovao na provokacije iz Srbije kada je trebalo jer mu je to bila dužnost.