latinica  ћирилица
17/09/2014 |  22:19 | Autor: SRNA

M.Grad: "Mala princeza" najbolja predstava

Predstava "Mala princeza" Dramske scene SPKD "Prosvjeta" iz Prnjavora proglašena je za najbolju predstvu 6. Festivala dječijeg dramskog stvaralaštva Republike Srpske "Septembarski dječiji susreti u Mrkonjić Gradu".
Mrkonjić Grad: Predstava "Mala princeza" - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad: Predstava "Mala princeza"Foto: SRNA

Tokom protekla tri dana mališani su mogli gledati predstave "I djevojčice igraju fudbal" organizacije "Milenijum" iz Srpca, "Јeževa kućica" Dječijeg dramskog studija iz Mrkonjić Grada, "Začarana princeza" Zvorničkog dramskog pozorišta i "Mačak u čizmama" Dječije dramske kreativne radionice Narodne biblioteke iz Kozarske Dubice.

Pobjednička predstava je nastala prema tekstu Ksenije Stojanović, a u režiji Brankice Radonjić.

"Ovo je dokaz da smo na pravom putu i da pozorište u Republici Srpskoj zaslužuje svoje mjesto i dokaz da Prnjavorčani dobro glume", rekla je Radonjićeva.

Nagradu za glumački potencijal dobili su Staša Grabež, Ana Marija Ljubojević i Mila Prosen. Za najboljeg glumca Festivala proglašen je Uroš Matić iz Zvornika, a najbolja glumica je Ana Vinčić iz Prnjavora.

Nagradu za dramatizaciju teksta dobila je Dubravka Nikolić, a za režiju nagradu ravnopravno dijele Slađana Zrnić i Brankica Radonjić. Nagradu za kolektivnu igru dobila je predstva "Začarana princeza", a za scenografiju Narodna biblioteka iz Kozarske Dubice.

"Sala je prepuna djece, osmjeha, dječije radosti, a predstave su sve bolje. Prelijepo je vidjeti na predstavama po 400 i više djece čiji osmjeh govori sve i dok je njih, trajaće i Festival", rekla je direktororica Festival Dubravka Nikolić.

Ona ističe da je ovo jedinstven Festival u Srpskoj jer povezuje škole, pozorišta, akademije, odnosno sve institucije koje se bave djecom.

U okviru Festivala održani su okrugli stolovi i radionice. Organizator Festivala je mrkonjićko Gradsko pozorište, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad i Ministarstvo provjete i kulture Republike Srpske.