latinica  ћирилица
18/09/2014 |  08:26 | Autor: TANЈUG

Porošenko: Ukrajina je prešla Rubikon

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u Kanadi da je Ukrajina "prešla Rubikon" ka novoj, zapadu okrenutoj budućnosti, koja iza sebe ostavlja mrak njene ruske prošlosti.

Porošenko je ovo rekao u obraćanju pred poslanicima kanadskog parlamenta, koji su ukrajinskog predsjednika dočekali sa ushićenjem, prenio je Rojters.
U govoru često prekidanom aplauzom i ovacijama uz ustajanje, Porošenko je istakao da je podrška Otave bila ključna.
"Kao glavnokomandujući, Ukrajinac, i kao otac vojnika, zahvaljujem se Kanadi za svaki spaseni život koji je danas spasen u Donbasu zahvaljujući pancirima ili šljemovima koje ste nam dali", kazao je Porošenko.

Pošto je završio govor, Porošenko se zagrlio sa kandskim ministrom DŽonom Berdom.
Kanadski premijer Stiven Harper je, poslije sastanka sa Porošenkom, izjavio da će vlada pružiti finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini.
Kako je saopšteno, dogovorena je pozajmica za Ukrajinu na pet godina u iznosu od 200 miliona dolara.
Agencija AP je napomenula da u Kanadi živi više od milion ljudi ukrajinskog porijekla.

Porošenko će danas otputovati u Vašington gde će se sastati sa američkim predsjednikom Barakom Obamom, potpredsjednikom DŽozefom Bajdenom i državnim sekretarom DŽonim Kerijem. Pored toga, Porošenko će učestvovati na zajedničkoj sjednici Kongresa.
Bijela kuća naglasila je da poseta Porošenka pokazuje posvećenost SAD podršci Ukrajini na putu demokratije, nezavisnosti i stabilnosti.
Uoči posjete Porošenka Kanadi Otava je nametnula nove sankcije Rusiji, zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo da je "loše što Harperov režim pokušava da stvori vezu između posjete Porošenka" i sankcija.