latinica  ћирилица
18/09/2014 |  09:06 | Autor: SRNA

CIA: BiH u svjetskom vrhu po broju džihadista

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu u svijetu po broju članova ekstremističke oranizacije Islamska država u odnosu na broj stanovnika, objavljeno je u najnovijem izvještaju američke Centralne obavještajne agencije.

Ova agencija u izvještaju navodi da se na strani "Islamske države", koja je zauzela dio Iraka i Sirije, bori 350 državljana BiH koji su otišli u džihad, odnosno 92 na milion stanovnika, pišu "Nezavisne novine".

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić ističe da problem radikalnih islamista postoji godinama, ali da nema spremnosti da se o tome govori.

"Čak i kad je napravljen zakon, on se ne provodi. A onda kada su preduzimane velike, pompezne akcije, one su više poslužile kao upozorenje tim ljudima da se sklone", rekla je Majkićeva.

Naglasivši da odlazak džihadista iz BiH u "Islamsku državu" može da postane veliki regionalni problem, Majkićeva je napomenula da niko od ljudi koji odlaze na ratišta do sada nije sankcionisan.

Majkićeva je konstatovala da je Ministarstvo bezbjednosti BiH uvijek bilo "u rukama Bošnjaka", te da su Bošnjaci najprije ti koji moraju pokazati spremnost da se nešto radikalno uradi po tom pitanju.