latinica  ћирилица
18/09/2014 |  12:39 | Autor: SRNA

Vlada RS: Prihvaćena donatorska sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja, čija je ukupna vrijednost 101,1 milion evra.
Vlada RS - sjednica - Foto: SRNA
Vlada RS - sjednicaFoto: SRNA

Od ukupnog iznosa, 85,9 miliona evra čine donatorska sredstva, a 15,2 miliona evra predstavlja učešće domaćih institucija posredstvom nefinansijskih i finansijskih doprinosa, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Iznos sredstava koji će biti realizovan na području Republike Srpske biće utvrđen tokom pripreme i realizacije podprojekata u okviru Programa.

Cilj Programa je trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica.

Donatorskim sredstvima planirana je pomoć za oko 5.400 porodica u BiH, i to 1.800 Srba, 1.800 Hrvata i 1.800 Bošnjaka, od čega će na području Republike Srpske biti obnovljeno i izgrađeno 4.200 stambenih jedinica, i to 1.200 za Srbe, 1.800 za Hrvate i 1.200 za Bošnjake.

Realizacija Programa predviđena je u periodu od četiri godine, u više pojedinačnih podprojekata, a u skladu sa raspoloživim donatorskim sredstvima.

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. Ovo ministarstvo zadužuje se i za redovno informisanje Vlade Republike Srpske o svakom pojedinačnom grant - sporazumu, kao i efektima utroška grant sredstava u skladu sa odredbama Zakona o donacijama u javnom sektoru.

ZA FINANSIRANjE POVRATKA I INTERNO RASELjENE 190.000 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 190.000 KM za finansiranje povratka u Srpsku, Federaciju BiH /FBiH/ i rješavanje problema interno raseljenih.
Za povratak u Republiku Srpsku biće izdvojeno 80.000 KM, u FBiH 60.000 i za rješavanje problema interno raseljenih lica 50.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je nakon prihvatanja informacije o zahtjevima za sufinansiranje projekata Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske dala saglasnost ovoj ustanovi da sufinansira projekte u iznosu od 430.000 KM.