latinica  ћирилица
18/09/2014 |  13:27 | Autor: TANЈUG

Šetlandi će tražiti samoupravu, ako se Škotska odvoji?

Ukoliko Škotska postane nezavisna, Šetland bi mogao da postane samoupravna teritorija, poput ostrva Man, umjesto da ostane uz Edinburg, izjavio je državni sekretar Škotske i predstavnik Šetlandskih ostrva u Vestminsteru, Alister Karmajkl.

Karmajkl je, u intervjuu britanskom listu "Gardijan", rekao da je stanovništvo Šetlandskih ostrva protiv nezavisnosti i da će, u slučaju odvajanja Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, biti razmotrena pozicija Šetlanda i moguće opcije.

Te opcije bi, prema njegovim riječima, mogle da obuhvate status autonomne teritorije, poput ostrva Man, koje je samoupravni krunski posjed i nije dio Ujedinjenog kraljevstva, ili poput susjednih Farskih ostrva, koja su autonomna država u okviru Kraljevine Danske.

Na pitanje da li je to poruka škotskom premijeru Aleksu Salmondu da ne uzima zdravo za gotovo da će šetlandska naftna polja biti dio nezavisne Škotske, Karmajkl je odgovorio: "To bi bila jedna od stvari o kojima želimo da razgovaramo. Ne bih u ovom trenutku prejudicirao u kom pravcu će teći razgovori."

Reagujući na Karmajklov komentar, portparol kampanje za nezavisnost Škotske izjavio je: "Škotske ostrvske zajednice imaće veću kontrolu nad svojim lokalnim ekonomijama, prirodnom sredinom i biće predstavljene u vladi nezavisne Škotske."

"Glas za nezavisnost treba da pruži veća ovlašćenja narodu i zajednicama širom Škotske, uključujući ostrva", dodao je on.

Šetlandski poslanik u škotskom parlamentu Teviš Skot je, na pitanje da li će Ostrva u slučaju nezavisnosti Škotske morati da prihvate volju Edinburga, odgovorio: "Moraćemo da razmotrimo opcije. Neće nam Aleks Salmond govoriti šta da radimo."

Skot je ocijenio da bi Šetland mogao da prihvati status samoupravne teritorije i odbacio je ideju o punoj nezavisnosti.

Više od 1.000 mještana ostrva potpisalo je peticiju za sazivanje odvojenog referenduma o nezavisnosti, koju je škotski parlament prošlog mjeseca odbacio, obećavši ostrvima veća ovlašćenja.

Šetlandski arhipelag, 160 kilometara sjeveroistočno od obale Škotske, bio je do 15. vijeka dio Norveške.