latinica  ћирилица
18/09/2014 |  18:36 | Autor: sportske.net

Kakvo opravdanje za doping

Azijske igre su počele, a iako to takmičenje nije pretjerano zanimljivo za nas, pomoglo nam je da se sjetimo jednog nevjerovatnog slučaja dopinga sjevernokorejskih sportista prije par godina.

Fudbalerke Sjeverne Koreje zabilježile su prvu pobjedu na Azijskim igrama, koje se održavaju u Јužnoj Koreji, pao je Vijetnam rezultatom 5:0. Očito, ova reprezentacija je među favoritima za pobjedničko postolje, na posljednja tri šampionata ima dva zlata i jedno srebro.

Ipak, oni će na ovom takmičenju biti pod budnim okom organizatora, ne samo zato što su iz Sjeverne Koreje, već i zbog slučaja dopinga koji se dogodio prije tri godine.

Na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za žene, koje je održano u Kanadi 2011. godine, pet fudbalerki Sjeverne Koreje testirano je pozitivno na zabranjene supstance.

Fudbalskom savezu Sjeverne Koreje je takođe naloženo da plati 400 hiljada dolara, a doktor tima je kažnjen šestogodišnjom suspenzijom iz sporta.

U čitavoj priči najzanimljivija je bila doktorova priča. Naravno, kao i uvijek, i kada je doping očigledno i nedvosmisleno dokazan, prvo je negirao sve, a zatim, suočen sa dokazima, priznao je da možda zna odakle zabranjene supstance u krvi djevojaka.

Naime, doktor je tvrdio da je fudbalerke Sjeverne Koreje udario grom dok su trenirale (dešava se, znamo za par takvih slučajeva u posljednjih 10 godina), a zatim je, kako bi tretirao povrijeđene, iskoristio stari kineski ijlek dobijen iz ekstrata mokraće jelena, pa su zbog toga one bile pozitivne na doping.