latinica  ћирилица
19/09/2014 |  18:29 | Autor: RTRS

Vlada RS oštro reagovala na optužbe iz Ambasade SAD u BiH

David Bart, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH i pukovnik Skot Miler, vojni ataše u BiH, objavili su zajednički tekst na stranici Američke ambasade, u kome se veliča pomoć međunarodne zajednice tokom poplava, dok se istovremeno kritikuju vlasti Bosne i Hercegovine da nisu ništa uradile da pomognu unesrećenima.

Autori teksta ne pominju da je Vlada Republike Srpske, za razliku od Vlade Federacije, odmah reagovala i donijela niz mjera za pomoć poplavljenom stanovništvu. Zbog toga je na pismo Barta i Milera odmah uslijedilo reagovanje iz Vlade Srpske.

U pismu koje nosi naziv “Nečuveno“, dva američka autora kritikuju bh. vlasti, optužujući ih za izbjegavanje odgovornosti, navodeći da ništa nije učinjeno da bi se pomoglo poplavljenom stanovništvu. Autori teksta ističu da su od prvih poplava prošla četiri mjeseca, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak.Žrtve poplava, kako kažu Bart i Miler, skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera.


U odgovoru na ove optužbe, Vlada Republike Srpske podsjeća da je prva u regionu usvojila set zakona i mjera kojima se obezbjeđuje pomoć stanovništvu pogođenom teškim poplavama i klizištima, kao i sanacija svih vidova štete nastale usljed prirodne katastrofe koja je zadesila Srpsku. Kako se navodi, na prijedlog Vlade Narodna skupština RS 15. juna 2014. godine usvojila je set od 10 zakona, kojima se omogućava prevazilaženje posebno teškog stanja nakon poplava koje su pogodile RS i obezbjeđuje pomoć u sanaciji štete. Prioritetno pažnja je usmjerena na pomoć stanovništvu kako bi se obnovila domaćinstva, kroz podjelu platnih kartica u vrijednosti do 5.000 maraka, navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Američki autori u nastavku pisma optužuju političke lidere da su iskoristili međunarodnu pomoć za "krpljenje budžetskih rupa" a, kako tvrde, vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim.

Na ovu optužbu iz Vlade Srpske podsjećaju da je model pomoći koji je upotrijebila Srpska pohvaljen i na donatorskoj konferenciju u Briselu. Osim toga, kako se naglašava, model pomoći Vlade Srpske naišao je na podršku i u zemljama regiona, a po uzoru na Fond solidarnosti u Federaciji BiH je nedavno osnovan Fond za pomoć poplavljenima.

Vlada Republike Srpske posebno ističe zahvalnost svim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su brzo i efikasno reagovale u trenucima kada je pomoć bila najpotrebnija, ali smatra pogrešnim bilo kakve pokušaje manipulacije prirodnom katastrofom koja je zadesila Republiku Srpsku.