latinica  ћирилица
20/09/2014 |  20:44 | Autor: RTRS

Anđelković: Rusija pokazala prvrženost Srpskoj

Prijemom predsjednika i premijerke Srpske Milorada Dodika i Željke Cvijanović u Kremlju, Rusija je pokazala da podržava RS i da će stati iza nje. To je ocijenio direktor beogradskog Centra za stratešku saradnju Dragomir Anđelković.

 Anđelković kaže da Srbi imaju mnogo razloga da budu zadovoljni zbog ovakvog sastanka i ovakvog odnosa Moskve prema Srpskoj i da iz takvih sastanaka proizilaze i konkretni politički i ekonomski potezi.

Rusija je, kaže, svakim danom sve značajnija globalna sila i na ekonomskom i na vojno-političkom planu, tako da i mi možemo da gledamo sa više optimizma u budućnost, smatra Anđelković. Kad god je, kaže, bila jaka Rusija, Srbi su imali ozbiljnu podršku. 

Posjeta je prošla na način koji nadilazi međunarodni status RS. Oni su primljeni kao predstavnici prvorazredne nezavisne države. Putin se obično sa predstavnicima stranih država sastaje protokolarno 15-20 minuta. Ovdje se radilo o takvom sastanku koji se obično odvija samo kada dolaze premijeri i predsjednici velikih evropskih država. Rusija je simbolički htjela da pokaže da uvažava maksimalno RS, da je u duhu Dejtona smatra i državom koja je dio bh. konfederacije i konačno da u Rusiji imamo partnera koji će svim snagama stati iza RS.