latinica  ћирилица
22/09/2014 |  22:35 | Autor: B92

Srpskim klubovima od UEFE po 31.140 evra

Fudbalski klubovi iz Srbije Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina i Јagodina dobiće po 31.140 evra od Evropske fudbalske unije.

UEFA je još ranije je najavila da će novčane kazne dobijene od klubova koji su prekršili pravila finansijskog fer-pleja rasporediti klubovima koji su prošle godine učestvovali pod njegovim okriljem.

Po toj raspodjeli, svi srpski klubovi dobiće istu sumu, pošto su svi eliminisani u kvalifikacijama.

Devet klubova kažnjeno je zbog kršenja finansijskog fer-pleja, a među njima su i Mančester siti, Pari Sen Žermen i Zenit iz Sankt Peterburga.

"Cijela suma biće podijeljena ostalim klubovima koji su učestvovali u klupskim takmičenjima UEFA, pošto je na te klubove uticalo nepoštovanje pravila finansijskog fer-pleja", stoji u saopštenju UEFA.

Asocijacija evropskih klubova pozdravila je potez UEFA, koji je upravo ona i predložio.

"Ovakav koncept distribucije sredstava predstavlja odličan znak solidarnosti između velikih i malih klubova", rekao je prvi čovjek Asocijacije Karl-Hajnc Rumenige.

Preko 24 miliona evra od kazni za kršenje finansijskog fer-pleja će biti podijeljeno klubovima koji su učestvovali u takmičenjima pod okriljem UEFA. 73 učesnika grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope dobiće 80 odsto novca, pa će tako svaki klub dobiti po 264.482 evra.

Preostalih 20 odsto podijeliće 155 klubova koji su eliminisani tokom kvalifikacija, a među njima su i četiri srpska predstavnika.