latinica  ћирилица
23/09/2014 |  07:10 | Autor: RTS

Cvnciger: SP u Kataru neće biti održano

Član Izvršnog komiteta Svjetske fudbalske federacije (Fifa), Nijemac Teo Cvacinger, ocijenio je da će Kataru biti oduzeta organizacija Svjetskog prvenstva 2022. godine.
Katar potvrdio SP 2012. - Foto: ilustracija
Katar potvrdio SP 2012.Foto: ilustracija

Fudbalsko prvenstvo svijeta 2022. godine biće održano u Kataru uprkos sumnjama koje je iznio član Izvršnog komiteta Fife Teo Cvanciger.

"Cvancigerovi komentari odražavaju njegov lični stav, a ne stav Fife. Јedino pitanje je kada, ne kako. Ljeto ili zima, mi ćemo biti spremni", rekao je direktor komunikacija "Katar 2022" Naser Al Katera.

"Mislim da se Svjetsko prvenstvo 2022. godine neće održati u Kataru", rekao je Cvacinger za Njemački Bild.

Svjetsko prvenstvo tradicionalno se održava tokom ljeta, ali zbog natprosječnih vrućina u Kataru, spekulisalo se da bi Mundijal mogao biti odložen za zimu.

U decembru 2010. godine, kada je Kataru dodijeljeno domaćinstvo, oni su u svojoj kandidaturi naveli da takmičenje može da se održi i tokom ljeta, jer bi svi stadioni bili klimatizovani.

"Možda će na stadionima biti rashladnih uređaja, ali Svjetsko prvenstvo nisu samo stadioni. Navijači iz cijelog svijeta moraće da dođu do igrališta, provodiće mnogo vremena na vrućini", rekao je Cvacinger.

 

Sve 54 članice Evropske fudbalske unije (Uefa) podržale su prijedlog da se SP održi tokom zime, dok su iz Evropske asocijacije fudbalskih klubova protiv pomjeranja termina odigravanja.

Fifa je početkom septembra ponudila da se Mundijal održi u januaru ili novembru, a konačnu odluku će svjetska kuća fudbala donijeti sljedećeg marta na sastanku Izvršnog komiteta u Cirihu.