latinica  ћирилица
23/09/2014 |  15:34 | Autor: RTRS

Preminuo Predrag Gugo Lazarević

Istaknuti srpski književnik, književni teoretičar i kritičar, član Senata Republike Srpske, Predrag Gugo Lazarević umro je danas u Banjaluci.

Predrag Lazarević Gugo rođen je 1929. godine u porodici koja je više od 200 godina prisutna u Banjaluci. Djeda po majci građevinac, koncesionarski graditelj, nacionalno angažovan čovek, član Radikalne stranke, Kočićevac. Otac završio klasičnu gimnaziju u Tuzli, pravo u Beču, a onda doktorirao, takođe u Beču, gdje je jedno vrijeme bio asistent, a onda se vratio u Banjaluku, gdje se bavio advokaturom, bio Mladobosanac, a onda i ban Vrbaske banovine, 1937/38. godine, kada je i umro.

Predrag je odrastao u kući u kojoj je imao biblioteku sa deset do petnaest hiljada knjiga na pet jezika.

Prvi razred gimnazije završio je u Banjaluci, drugi, treći, četvrti i peti u Beogradu, a kada je stiglo oslobođenje, šesti sedmi i osmi razred opet u Banjaluci., a onda Filozofski fakultet u Beogradu, grupa Јugoslovenska književnost sa svjetskom.

Dvije godine bio je profesor u banjalučkoj Gimnaziji, dvije godine u Učiteljskoj školi, jednu godinu honorarni zamjenik upravika Narodnog pozorišta i dramaturg, a onda šest godina upravnik, pa dvije i po godine savjetnik u Prosvjetno-pedagoškom zavodu, a onda 23 godine profesor na Pedagoškoj akademiji, da bi radni vijek završio kao direktor Narodne i univerzitetske biblioteke ''Petar Kočić'' u Banjaluci.

Objavio je oko dvije stotine disperzivnih tekstova, najviše iz književnosti, jer je književnost bila njegova prva preokupacija, a onda iz istorije umjetnosti i drugih oblasti, sedam autorskih i koautorskih knjiga, (koautor je knjige ''Rečnik književnih termina'', koji je izašao u Beogradu, ''Narodno pozorište Bosanske krajine, 1830-1980'', i ''Čitanka za osnovnu školu i usmjereno obrazovanje – nalazi istraživanja'', od prvog do osmog razreda, a posebne knjige su ''Vihori i prkosi Krajine'', ''Mile Bekut, čovek i pesnik'', ''Čitanje kao preispitivanje'', ''Bez prava na ćutanje'' i ''Satira motivisana rodoljubljem'', knjiga o Dušku M. Petroviću) i druge. Prevodio je sa stranih jezika, najviše sa ruskog, bavio se izdavačkom delatnošću, uređivao razne časopise (“Koreni”, “Prilozi”, “Putevi”).

Dobitnih je brojnih priznanja među kojima su Kočićeva nagrada, Nagrada Udruženja književnika Srpske "Đuro Damjanović" i Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

Predrag Gugo Lazarević biće sahranjen u subotu, 27. septembra u 13 časova na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci. 

Dodik uputio telegram saučešća

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici istaknutog književnika Predraga Lazarevića, koji je preminuo danas u Banjaluci u 85. godini.

U telegramu saučešća navodi se da je Lazarević svojim radom i djelom ostavio neizbrisiv trag u javnosti Republike Srpske.