latinica  ћирилица
23/09/2014 |  20:59 | Autor: RTRS

Kezunović protiv spomen-krsta na Zlatištu

Dok poznati i nepoznati počinioci atakuju spomen-krst na Zlatištu bivši gradonačelnik Sarajeva sa žaljenjem konstatuje da je došlo do podizanja krsta. Reagovao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Samo dan nakon što je grupa sarajevskih mladića pokušala da obori spomen-krst, nepoznati počinioci oštetili su betonski stub u dužini od najmanje 30 centimetara tako da se vidi željezna armatura. Oslabljena je konstrukcija spomen-krsta, stub se sada lakše može saviti i krst oboriti.

Dok se traga za počinicima ovog nedjela u Istočnom Sarajevu traju politička prepucavanja o svrsishodnosti podizanja spomen-krsta.

Bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović izjavio je da podizanje krsta izaziva „neprijatne" posljedice.

Praktično je potvrdio da je 2008. godine spriječio podizanje spomen-krsta te da mu je tada bila mnogo bliža gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac nego inicijator te akcije, Branislav Dukić predsjednik Saveza logoraša RS.

"Gospodine Dukiću dođite pa stanite pod taj krst i nećemo Vas braniti od braće muslimana iz Sarajeva nego od nas iz Istočnog Sarajeva", rekao je Kezunović nakon podizanja krsta na Zlatištu.

Nekadašnji funkcioner SDS kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva bio je jedan od glavnih kočničara podizanja spomen-krsta na Zlatištu.

"Osporavanje postavljanja obilježja u znak sjećanja na ubijene sarajevske Srbe zabrinjava i predstavlja dokaz da su i bivša i sadašnja partija Radomira Kezunovića sluge i marionete bošnjačkih politčara", kaže Staša Košarac zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

"Napori koje ulaže Kezunović da otvori front među Srbima izaziva jednu vrstu ogorčenja. Želim da poručim da ujutru grad Istočno Sarajeva i opština Istočni Stari Grad izađu i obezbijede sredstva kako bi ovaj privtremeni krst prerastao u trajno rješnje", dodao je Košarac.

Upravni odbor Saveza logoraša RS najavio je obraćanje javnosti kada će predočiti kompletnu dokumentaciju za krst i spomen- kapelu na Zlatištu i saopštiti zašto to za 11 godina nije relizovano.