latinica  ћирилица
27/09/2014 |  17:24 | Autor: Večernje novosti

Namirnice za energiju

Ako ste umorni i osjećate se iscrpljeno, moguće je da vam nedostaju kalijum, magnezijum i gvožđe. Pravilan izbor namirnica može da vam pomogne da pobjedite jesenji umor i da se osjećate mnogo bolje.

ŠPINAT I SЈEMENKE BUNDEVE

Magnezijum iz ovog povrća podiže nivo energije, opušta mišiće i poboljšava san. Ako ga ne unosite u dovoljnoj količini hranom, posljedica može da bude hroničan umor. Preporučeni dnevni unos za žene je od 310 do 320 mg, a za muškarce od 400 do 420 mg.

CRVENO MESO

Zbog nedostatka gvožđa možete da se osjećate iscrpljeno i umorno, a često se javlja i anemija. Osim u crvenom mesu, gvožđa ima i u mahunarkama i lisnatom povrću, koje treba da kombinujete sa namirnicama bogatim vitaminom C jer on poboljšava apsorpciju ovog minerala. Preporučen dnevni unos je osam miligrama.

CITRUSI

Narandža i limun su namirnice bogate vitaminom C, čiji se nedostatak povezuje s umorom. Najbolje je da ih jedete svježe, jer se kuvanjem gubi 25 posto vitamina C. Preporučen dnevni unos je 75 mg za žene, odnosno 90 mg za muškarce.

MRKVA I SLATKI KROMPIR

Beta karoten kojim obiluju mrkve, špinat i slatki krompir podiže nivo energije, jača imunitet i sprečava infekcije. Ovo povrće treba da jedete svježe ili kuvano na pari, jer se kuvanjem gube vitamini.

ŽITARICE OD CIЈELOG ZRNA

Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, ali samo oni složeni, neprerađeni. Prosti brzo podižu, ali i spuštaju nivo šećera u krvi, a posljedica je umor. Žitarice od cijelog zrna, najbolji izvor složenih ugljenih hidrata, treba da budu na vašem jelovniku najmanje tri puta nedjeljno, najbolje za doručak, zato što je nivo energije najniži ujutro. Obiluju vitaminom B koji pomaže u bržoj razgradnji ugljenih hidrata.

BANANE I BUNDEVE

Nedostatak kalijuma izaziva iscrpljenost i bol u mišićima. Takođe, što je niži nivo kalijuma u organizmu, tijelo teže apsorbuje kalcijum, što slabi kosti. Odličan izvor kalijuma su avokado, špinat, bundeva i banane. Preporučeni dnevni unos je 4.700 mg.