latinica  ћирилица
28/09/2014 |  17:24 | Autor: SRNA

Oštra Luka: Godišnjica Šeste sanske pješadijske brigade

U Oštroj Luci danas je obilježen Dan osnivanja Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se danas navršavaju 23 godine od formiranja Šeste partizanske brigade u okviru ЈNA koja od 1992. godine postaje Šesta sanska pješadijska brigada u sastavu Vojske Republike Srpske.

"Ono što javnost Republike Srpske vrlo malo zna jeste da su ovdje u Sanskom Mostu svi oni koji nisu pružali oružani otpor, koji se nisu ilegalno naoružavali i koji se nisu paravojno i parapolicijski organizovali, ostali mirno da žive bez obzira na nacionalnost do kraja rata", rekao je Savčić.

On je podsjetio da je bio učesnik borbi u završnim operacijama na zapadnom dijelu Republike Srpske i da je upravo ovdje, na desnoj obali Sane, krajem oktobra 1995. godine, završen rat na ovim prostorima i da je njegova jedinica tu izvela posljednja borbena dejstva u prošlom ratu.

"Lično sam vrlo vezan za Šestu sansku pješadijsku brigadu pošto se naš ratni put ukrštao od 1992. do 1995. godine, a isto tako, kao i mnogi Sanjani, nosim bolne uspomene na 10. oktobar 1995. godne i pad Sanskog Mosta na način na koji se desio i pod okolnostima koje još nisu u potpunosti razjašnjene", naveo je Savčić.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je Šesta sanska pješadijska brigada dala veliki doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Njen put je dug, kao i većine drugih brigada koje su formirane i bile velike po broju, snažne, opremljene i praktično su prošle čitavu Republiku Srpsku, da li po bataljonima ili kompletne. Šesta sanksa je posebno došla do izražaja u završnim operacija, gdje je veliki broj njenih pripadnika, nažalost, i poginuo", rekao je Torbica.

Na ratni put Šeste sanske pješadijske brigade podsjetio je jedan od njenih ratnih komandanata pukovnik Nikola Kajtez, rekavši da je imala od 1.500 do 4.500 boraca u svom sastavu, a da je tokom rata kroz ovu jedinicu prošlo više od 15.000 boraca.

"Bila je to jedna od brigada koje su činile okosnicu Prvog krajiškog korpusa. Učestvovala je na svim ratištima, osim u Hercegovini, i gdje god je došla bivali su ohrabreni borci drugih jedinica. Borci Šeste sanske važili su za veoma hrabre i mi, u komandujućem kadru, smo vrlo ponosni na njih", rekao je Kajtez.

On je naveo da je iz ove jedinice poginulo 359 boraca, od kojih 71 nesrećnim slučajem, a ranjeno 1.325 od kojih 332 teško.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Oštra Luka Јanko Stojnić rekao je da u ovom mjestu ne postoji centralni spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, jer to finansije ne dozvoljavaju, pošto je riječ o izrazito nerazvijenoj opštini.

"Izgradnja zgrade u kojoj će se nalaziti spomen-soba, započeta 2007. godine, još nije završena. Privremenu spomen-sobu imamo iznad lokalnog restorana, gdje se održavaju i sjednice lokalnog parlamneta", rekao je Stojnić.

Obilježavanje Dana osnivanja Šeste pješadijske brigade VRS počelo je parastosom poginulim borcima u hramu Hrista Spasitelja i polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća u spomen-sobi.

Vijence su položili predstavnici Vlade Republike Srpske, BORS-a, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Boračke organizacije grada Prijedora, gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rukovodstvo opštine Oštra Luka i porodice poginulih boraca.