latinica  ћирилица
29/09/2014 |  13:09 | Autor: TANЈUG

Pupovac: U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv ćirilice i Srba

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas da se u Hrvatskoj vodi kampanja protiv ćiriličnog pisma, a samim tim i protiv Srba.
Milorad Pupovac - Foto: SRNA
Milorad PupovacFoto: SRNA

Pupovac je novinarima u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je kampanja protiv ćiriličnog pisma u Hrvatskoj zabrinjavajuća, ne samo zbog toga što sprečava sprovođenje zakona nego što istovremeno negira jedno pismo slovenske pismenosti i stigmatizira ga na način na koji nije bilo stigmatizirano ni za vrijeme rata.

“To stvara loše odnose ne samo za Srbe u Hrvatskoj, za njihovu slobodu, osjećaje pripadnosti i za njihovu mogućnost da nesmetano koriste vlastito pismo nego stvara loše odnose između Hrvatske i Srbije“ - istakao je Pupovac.

Govoreći o drugim problemima sa kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj, Pupovac je istakao probleme sa obnovom kuća, stambenim zbrinjavanjem za one koji su izgubli stanarsko pravo, napominjući da još nekoliko hiljada ljudi čeka rješenja za obnovu i za stambeno zbrinjavanje.

On je napomenuo i problem zapošljavanja Srba u Hrvatskoj naglasivši da država svoje obaveze da zapošljava ljude u javnim službama teško ostvaruje.

“Do završetka pregovora sa EU i do članstva Hrvatske u EU taj položaj (Srba u Hrvatskoj) je napredovao, popravljao se, poboljšavao se. Sa ulaskom Hrvatske u EU nažalost taj proces napredovanja je zaustavljen, a u nekim slučajevima je došlo do stagnacije“ - zaključio je Pupovac.