latinica  ћирилица
30/09/2014 |  11:23 | Autor: TANЈUG

SZO sugeriše smanjenje konzumacije šećera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je predložila smanjenje preporučene količine šećera koji se unosi hranom i pićem.


Nova preporuka je da šećer bude izvor 5 odsto energije u odnosu na dosadašnjih 10 odsto, što odgovara količini od oko 25 grama šećera dnevno za žene i oko 35 grama za muškarce, objavljeno je u časopisu "British Medical Journal".

Nakon što su proučili zdravstvene posljedice i finansijske troškove propadanja zuba, naučnici Univerziteta Koledž London i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, kažu da je potrebno dodatno sniziti vrijednost maksimalno preporučene dnevne doze šećera.

Prema istraživanju, opasnost od propadanja zuba kod djece se udvostručuje kada se ishrana gotovo bez šećera zamijeni onom u kojoj je 5 odsto energetskog unosa iz šećera.
Zbog toga se pojedini stručnjaci u Britaniji zalažu za uklanjanje automata za slatkiše iz škola i bolnica, posebno označavanje hrane s većim procentom šećera i uvođenje poreza na šećer da bi se ograničila njegova potrošnja.