latinica  ћирилица
01/10/2014 |  12:35 | Autor: TANЈUG

Radmanović kažnjen zbog "uvrede" Sefera Halilovića

Opštinski sud u Sarajevu proglasio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšu Radmanovića krivim za uvredu i klevetu, jer je ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića nazvao ratnim zločincem.

On će zbog toga morati Haliloviću da plati novčanu kaznu od 767 evra, saopšteno je iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) na čijem je čelu Halilović.
Presuda je izrečena poslije ročišta koje je održano još u aprilu i na kojem, kako stoji u saopštenju, Radmanović nije imao nikavih dokaza za svoje optužbe na račun Halilovića.

Radmanović je Halilovića okvalifikovao kao ratnog zločinca u jednom istupu iz 2012. godine.
"Kao ratni zločinac ne bi uopšte trebalo da dođe u medije, a po ratnim izjavama trebalo bi mu zabraniti svaki istup", kazao je Radmanović tada tokom polemike s Halilovićem, koji je osporavao Republiku Srpsku i pozivao na ukidanje tog entiteta.
Halilović je 1992. godine postavljen na dužnost načelnika Glavnog štaba Armije BiH, s koje je smijenjen krajem 1993. godine kada ga je naslijedio Rasim Delić.

Neposredno poslije smjene na terenu je komandovao operacijama Armije BiH vođenim u Hercegovini, kada su počinjeni neki od najvećih zločina nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima.
Poslije rata je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Јugoslaviju optužen za ratne zločine koje su pripadnici Armije biH počinili nad Hrvatima u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, ali je poslije suđenja oslobođen 2005. godine.
Halilović je i dalje politički aktivan, a na opštim izborima zakazanim za 12. oktobar kandidovao se za dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.