latinica  ћирилица
01/10/2014 |  18:19 | Autor: RTRS

BiH preuzima kontrolu neba

Danas je zvanično počeo proces preuzimanja kontrole vazdušnog prostora iznad BiH koji će u potpunosti biti u rukama bh. kontrolora poslije 18. novembra kada instruktori iz Srbije, koji su sada u ulozi supervizora, napuste BiH.

Preuzimanjem kontrole neba, od brojnih preleta do kraja 2016. godine očekuje se dobit od 165 miliona KM. Otvaranjem vazdušnog koridora iznad teritorije Kosova i Metohije 1. aprila ove godine, nebo iznad BiH dnevno preleti u prosjeku 1.000 aviona. Samo prošle godine, prihod od tih preleta bio je 31 milion KM.

Omer Kulić, savjetnik ministra komunikacija i tansporta BiH, kaže da bi taj iznos 2016. godine iznosio blizu 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Dok nisu bili uspostavljeni mehanizmi, osposobljeni kadrovi, te nabavljeni uređaji, Beograd i Zagreb su kontrolisali  nebo iznad BiH i uzimali skoro 80 odsto od ukupnih prihoda od preleta. Sada je stanje promijenjeno.
 
Aleksandar Lalović, portparol BHANSA, kaže da je od opreme kupljen radar na Јahorini, te oprema koja je instalirana u Agenciji za pružanje usluga u Sarajevu i Banjaluci, radio-relejni predajnici na Kozari, Bukoviku,a kupljena je i oprema za simulator u Mostaru, gdje će se obučavati budući kontrolori. Trenutno je osposobljeno 36 kontrolora neba koji će kontrolu letenja nad BiH u potpunosti preuzeti poslije 18. novembra.

Kulić je potvrdio da bosansko-hercegovački kontolori preuzimaju ove poslove u cjelosti od 18. novembra.

Savjet ministara BiH zadužio je danas resornog ministra Damira Hadžića da pripremi prijedlog za razrješenje postojeće i imenovanje nove uprave BHANSE. Razlog za smjenu trojice čelnika Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi je taj što su u vrijeme priprema za preuzimanje kontrole neba otputovali na seminar u Kinu i Agenciju ostavili bez ovlašćenog lica.