latinica  ћирилица
01/10/2014 |  22:01 | Autor: Agencije

Јanša, ipak, ide u zatvor na dvije godine

Slovenački Vrhovni sud potvrdio je presudu Višeg suda, kojom je bivši premijer Јanez Јanša osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije.

Vrhovni sud odbacio je Јanšinu žalbu, a odluka je usvojena odnosom glasova tri prema dva, objavili su slovenački listovi.

Lider glavne opozicione Slovenačke demokratske partije proglašen je krivim prošle godine u ljubljanskom sudu za primanje mita od finske kompanije "Patrija", prilikom kupovine oklopnih transportera za Vojsku Slovenije, u vrijeme dok je bio premijer.

Osuđen je na dvije godine zatvora i u junu počeo da služi tu kaznu u zatvoru Dob u blizini Ljubljane, ali se mjesec dana kasnije, kandidovao na prijevremenim izborima.

Njegova stranka našla se na drugom mjestu i Јanša je uspio da vrati svoje mjesto u parlamentu. Bilo mu je dozvoljeno da napusti zatvor da bi prisustvovao redovnim sjednicama parlamenta. Ekspertska komisija trenutno razmatra da li ovaj argument i dalje treba da ostane na snazi.

Prema slovenačkom zakonu, građanin može da se kandiduje za parlament iako služi zatvorsku kaznu, ali poslanik može biti suspendovan, ako je osuđen na više od šest mjeseci zatvora.