latinica  ћирилица
02/10/2014 |  10:32 | Autor: SRNA

Čulo mirisa kao indikator dužine života?

Mjerenje čula mirisa kod starijih lica može da pomogne ljekarima da odrede kolike su šanse da ta osoba bude živa u narednih pet godina, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 3.000 odraslih, 39 odsto sa najslabijim čulom mirisa umrlo je u narednih pet godina, u poređenju sa 10 odsto koji su pravilno identifikovali mirise.

Naučnici kažu da gubitak čula mirisa ne prouzrokuje direktno smrt, ali može da bude znak upozorenja.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu zatražili su od lica u dobi od 57 do 85 godina da učestvuju u kratkom testu mirisa koji je uključivao identifikovanje posebnih mirisa nanesenih na vrh olovke.

Među ponuđenim mirisima bili su pepermint, riba, narandža, ruža i koža.

Pet godina kasnije, 39 odsto ispitanika koji su imali najniži rezultat je umrlo u odnosu na 19 odsto sa umjerenim rezultatom i 10 odsto sa odličnim rezultatom.

Uprkos činjenici da su u obzir uzete stavke kao što su godine, ishrana, pušenje, siromaštvo i opšte zdravlje, istraživači su utvrdili da su oni sa najlošijim čulom mirisa u većoj opasnosti.

Profesor DŽajant Pinto rekao je da su naučnici utvrdili da je gubitak čula mirisa kao kanarinac u rudniku uglja.

"To ne znači direktan uzrok smrti već je predznak, rani sistem upozorenja. Ovo je brz i jeftin način da se identifikuju najugroženiji pacijenti", rekao je Pinto, vodeći istraživač ovog projekta, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako se ne zna tačna veza između godina života i čula mirisa, naučnici vjeruju da smanjena sposobnost identifikovanja mirisa nagovještava manju regeneraciju ili obnovu ćelija u cijelom tijelu, jer zdravo čulo mirisa zavisi djelimično od stalne obnove ćelija na liniji nosa.

Pogoršanje čula mirisa može da posluži i kao pokazatelj izloženosti zagađenju i bakterijama.