latinica  ћирилица
03/10/2014 |  08:34 | Autor: TANЈUG

Karadžić: Biću oslobođen

Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je juče pred Tribunalom da je siguran će ishod procesa biti oslobađajuća presuda.

Njegov pravni savjetnik Piter Robinson je prethodno zatražio odbacivanje krivice za genocid, navodeći da Karadžić (69) nije znao za masakr nad hiljadama muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Karadžić je rekao da mu je, kada je pitao komandante Srba o ubistvima za Srebrenicu, rečeno da je to "ništa" i da su "sve to laži". Potom se obratio sudijama rekavši: "Ne sumnjam u ishod suđenja. Biću oslobođen".

Robinson je, prilikom iznošenja završnih riječi na suđenju Karadžiću, rekao da su događaji u Srebrenici "u suštini, skrivani od njega i zbog toga on nije kriv za genocid".

"Nijedan jedini svjedok nije posvjedočio da je Radovan Karadžić planirao, naredio ili čak bio informisan o egzekuciji zatvorenika u Srebrenici", naglasio je Karadžićev pravni savjetnik.

"Da je dr Karadžić zaista kriv za masakr u Srebrenici vi biste čuli mnogo više nego što je tužilaštvo iznijelo tokom petogodišnjeg suđenja", rekao je Robinson.
"Ako se slažete sa pravnim linčom kao što je to učinilo tužilaštvo, osudićete nevinog čovjeka", rekao je Robinson.

Prethodno je Robinson zatražio od sudskog vijeća da odbaci tačku optužnice za genocid počinjen u bosansko-hercegovačkim opštinama 1992. godine.