latinica  ћирилица
10/10/2014 |  17:32 | Autor: B92

Za susret sa Albanijom obezbjeđenje kao na Paradi ponosa

Utakmica kvalifikacija za EURO 2016. između Srbije i Albanije igra se u utorak 20.45 časova i predstavljaće meč visokog bezbjednosnog rizika.

Procjenjuje se da će na dan utakmice obezbjeđenje biti slično onom na nedavnoj Paradi ponosa.

Očekivan je dolazak oko hiljadu albanskih navijača. Međutim, čelnici FS Albanija nisu još uvijek poslali UEFA nikakvu informaciju o broju navijača koji zaista stižu u Beograd.

Prijedlog Fudbalskog saveza Srbije da na ove utakmice ne idu gostujući navijači druga strana nije prihvatila, pa je to stvorilo dodatne probleme organizatorima.

"Mi smo im tražili striktnu personalizaciju i da se dostave podaci o planu putovanja, odnosno dolaska njihovih navijača, da bi naši državni organi mogli da preduzmu sve mere u cilju njihove bezbjednosti. Od njih smo dobili dopis u kojem su nas obavijestili da nisu u mogućnosti da to sve preduzmu, ne vide svrhu toga i neće moći da obezbijede te podatke koje smo tražili. O tome smo obavijetsili naše državne organe i uputili smo im ponovo dopis gdje smo citirali strkitno propise koji traže da se uradi personalizacija ulaznica“, rekao je za B92 Milivoje Mirkov komesar za bezbjednost FSS

Organizatori pozivaju i domaće navijače da se ponašaju sportski, jer bi potencijalni incidenti značili rigorozne kazne za FSS. Ukoliko, primjera radi, neko pokuša da zapali zastavu ili obilježja gostujuće reprezentacije, pravo sa stadiona biće sproveden kod tužioca, a zatim mu slijedi zatvor i kazna.

Blagajne stadiona Partizana još su poluprazne. Rijetki navijači koji su došli da kupe ulaznice ne očekuju probleme, ali očekuju pobjedu Srbije.

"Publika me smije da dozvoli da ti naši momci budu uskraćeni daljeg takmičenja, jer se zna da su kazne UEFA veoma stroge da smo mi kao Savez pod monitoringom i treba tu biti krajnje pošten i iskren, hajde da ova utakmica protekne bezbjedno, mirno dostojastveno da to bude jedna sportska mafifestacija, ne politička", dodao je Mirkov.

Meč sa Albanijom biće bezbjednosna proba slična prošlogodišnjoj utakmici sa Hrvatskom. Prema grubim procjenama, za bezbjednost ovog događaja brinuće se četiri hiljade policajaca, u uniformi i civilu. Do samog mjesta na tribinama biće potrebno proći najmanje tri bezbjednosna prstena u koje neće moći da se uđe bez ulaznice.

Utakmica je na programu u utorak u 20.45 na stadionu u Humskoj, a Srbija će prethodno odigrati meč sa Јermenijom u gostima u subotu u 18 časova.