latinica  ћирилица
12/10/2014 |  10:31 | Autor: RTRS

Bitka sa Francusku - Drugi dio

Pad Španije i Njemačke, remi "orlova" na otvaranju, nova sedmica u mreži Gibraltara, obračuni na tribininama. Tako bi se u najkraćim crtama moglo opisati drugo kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se 2016. odigrati u Francuskoj.

Reprezentacija Srbije u kvalifikacinom ciklusu za Euro 2016. debitovala je u neriješenim rezultatom (1:1) u Јerevanu, kod selekcije Јermenije. Selektor Dik Advokat upisao je tako i drugi remi u prve dvije zvanične utakmice na klupi Srbije jer je u svom debiju odigrao bez pobjednika u prijateljskom duelu sa Francuskom, identičnim rezultatom onom u Јermeniji.

Opšti je utisak kako su "orlovi" pružili jednu slabu partiju na otvaranju kvalifikacija za plaman na prvenstvo Evrope, protiv selekcije koja je bila oslabljena neigranjem najboljeg fudbalera, Henrika Mkitarjana.

Reprezentativci Srbije, usprkos tome što nisu zatresli mrežu Јermena, odigrali dobro prvo poluvrijeme u kojem su propustili nekoliko prilika. Međutim, drugo poluvrijeme donijelo je dosta slabije izdanje igrača Dika Advokata koje su domaći fudbaleri kaznili i poveli. Stojković je spasio Srbiju debakla, ponio epitet igrača utakmice, odbaranivši penal, da bi Tošić sjajnim udarcem pogodio za 1:1 i stavio tačku na i utakmice iz koje će selektor morati izvući neke pouke želi li tim odvesti na šampionat Evrope.

Da Srbija ima problema sa realizacijom u napadu već je svima poznato. Ništa se nije promijenilo ni u meču sa Јermenijom jer u najboljim prilikama ponovo nisu bili napadači, već Ivanović, Stefan Mitrović i Tošić.  

Advokat je poslije meča izrazio zadovoljstvo rezultatom u Јerevanu, a koliko će uspjeti konsolidovati redove i posložiti stvari koje nisu štimale na terenu u Јermeniji vidjeće se već u utorak kada u Beograd dolazi Albanija.

O važnosti sigurnih bodova kod kuće ne treba puno govoriti, a činjenica je da je pred fudbalerima Srbije veliki posao jer ima na noge dolazi tim koji je već upisao četiri boda, selekcija Albanije koja je na otvaranju slavila u Portugalu i osvojila bod na svom terenu u meču sa Danskom.

Po završetku drugog kola Danska i Albanija su na vrhu tabele sa po četiri boda, Srbija sa jednim osvojenim bodom drži treću poziciju. Portugalci, koji su za sada na posljednjem mjestu u grupi, bili su slobodni u ovom kolu i pauzu su iskoristili da odigraju prijateljski meč sa Francuskom u kojem su poraženi sa 2:1.

U narednom kolu Srbija će dočekati Albaniju, dok će Portugal prve bodove tražiti na gostovanju u Danskoj.

 "Toplo - hladno" Španije

Prvi dan kvalifikacija donio je novo iznenađenje, Španija je "pala" u Slovačkoj. Podsjećamo, "crvena furija" je sjajno ušla u kvalifikacije, deklasirala je u prvom kolu Makedoniju, i činilo se kako su rane nakon debakla na proteklom Mundijalu počele zarastati. Međutim, za Špance je uslijedio novi šok već u drugom kolu kvalifikacija.

Slovačka je došla do velikog podviga, savladala je favorizovani tim Španije koji je izgubio poslije 14 vezanih pobjeda na gostovanjima u kvalifikacijama za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Tragičar meča bio je Iker Kasiljas koji je nakon slobodnog udarca Slovaka primio pogodak po sredini gola.

 

 

Da se ne desi još jedno iznenađenje pobrinuli su se fudbaleri Makedonije koji su u samom finišu meča doši do pobjede protiv Luksemburga.

Ukrajina je slavila u Bjelorusiji, u meču poslije kojeg je 25 navijača uhapšeno zbog vrijeđanja ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Prvi bod za BiH, incidenti na Bugarska - Hrvatska

Drugi kvalifikacioni dan nije donio iznenađenja. Bosna i Hecegovina je odigrala meč bez golova na gosotovanju u Velsu. Iako su fudbaleri iz BiH imali više izglednijih prilika, rezultat je na kraju ostao onaj sa početka meča.

Hrvatska je slavila u Bugarskoj autogolom, u utakmici koju su obilježili incidenti na tribinama. Sukobili su se navijači CSKA, potpomognuti "grobarima", sa Hrvatskim navijačima. U petominutnom prekidu navijači Bugarske i Hrvatske "razmijenili" su baklje, a korišćeni su i topovski udari. Da bi se tako nešto moglo desiti dalo se naslutiti jer su dan ranije Bugari napali Hrvate i oteli im transparent "Uvijek vjerni Frankfurt".

 

 

 

U ostalim mečevima do očekivanih pobjeda došle su selekcije Italije, Holandije i Belgije. "Azuri" su salvadali Azerbejdžan, Holanđani Kazastan,a Belgijanci Andoru.

Srbija "tanka" na otvaranju, divljanje huligana u Rumuniji

"Orlovi" su trećeg dana kvalifikacija remizirali u Јermeniji (1:1) , a istim rezultatom završen je i meč između Albanije i Danske.

 

 

Da dan ne prođe bez iznenađenja, pobrinuli su se fudbaleri Poljske koji su bacili na koljena svjetske šampione, selekciju Njemačke. Selektoru Njemačke Јoakimu Levu obila se o glavu mlada ekipa koju je poslao na teren. Naime, njemački tim u Poljskoj bio je najmlađi tim "pancera" koji je zaigrao u posljednje tri godine, star samo 24 godine i 125 dana. To svakako nije opravdanje, jer Nijemci nisu uspjeli zabiti pogodak i to prvi put u nekoj takmičarkoj utakmici još od polufinala protiv Španije na Svjetskom prvenstvu 2010. godine!

Irci je ugostili Gibraltar i ispratili ga sa novom "sedmicom" u mreži. Podsjećamo, fudbalei Gibraltara, koji su debitanti u takmičenju, istim rezultatom poraženi su i u pravom kolu od Poljske. Јunak meča bio je Robi Kin koji je svojim het-trikom na ovom meču postao najbolji strijelac kvalifikacija za Evropska prvenstva.

Da se poslije drugog kola kvalifikacija ne priča samo o majstorijama igrača na terenu, pobrinuli su se mađarski i rumunski huligani. Rumunija i Mađarska odigrale miroljubivih 1:1, dok se na tribinama vodio pravi rat u režiji domaćih i gostujućih navijača. Nereda je bilo i na ulicama prije meča, da bi sve kulminiralo na stadionu a epilog su na desetine povrijeđenih navijača.

Treće kolo kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. na rasporedu je od 12. do 14. oktobra.

Rezultati drugog kola kvalifikacija za Euro 2016.

Grupa A
Letonija - Island 0:3
Holandija - Kazahstan 3:1
Turska - Češka 1:2

1. Češka 2 6
2. Island 2 6
3. Holandija 2 3
4. Kazastan 2 1
5. Latvija 2 0

Grupa B
Belgija - Andora 6:0
Kipar - Izrael 1:2
Vels - Bosna i Hercegovina 0:0

1. Vels 2 4
2. Belgija 1 3
3. Kipar 2 3
4. Izrael 1 3
5. Bosna i Hercegovina 2 1
6. Andora 2 0

Grupa C
Bjelorusija - Ukrajina 0:2
Makedonija - Luksemburg 3:2
Slovačka - Španija 2:1

1. Slovačka 2 6
2. Makedonija 2 3
3. Španija 2 3
4. Ukrajina 2 3
5. Bjelorusija 2 1
6. Luksemburg 2 1

Grupa D
Irska - Gibraltar 7:0
Škotska - Gruzija 1:0
Poljska - Njemačka 2:0

1. Poljska 2 6
2. Irska 2 6
3. Njemačka 2 3
4. Škotska 2 3
5. Gruzija 2 0
6. Gibraltar 2 0

Grupa E
Engleska - San Marino 5:0
Litvanija - Estonija 1:0
Slovenija - Švajcarska 1:0

1. Engleska 2 6
2. Litvanija 2 6
3. Estonija 2 3
4. Slovenija 2 3
5. San Marino 2 0
6. Švajcarska 2 0

Grupa F
Rumunija - Mađarska 1:1
Finska - Grčka 1:1
Sjeverna Irska - Farska Ostrva 2:0

1. Sjeverna Irska 2 6
2. Finska 2 4
3. Rumunija 2 4
4. Mađarska 2 1
5. Grčka 2 1
6. Farska Ostrva 2 0

Grupa G
Lihtenštajn - Crna Gora 0:0
Moldavija - Austrija 1:2
Švedska - Rusija 1:1

1. Austrija 2 4
2. Crna Gora 2 4
3. Rusija 2 4
4. Švedska 2 2
5. Lihtenštajn 2 1
6. Moldavija 2 0

Grupa H
Bugarska - Hrvatska 0:1
Italija - Azerbejdžan 2:1
Malta - Norveška 0:3

1. Hrvatska 2 6
2. Italija 2 6
3. Bugarska 2 3
4. Norveška 2 3
5. Azerbejdžan 2 0
6. Malta 2 0

Grupa I
Јermenija - Srbija 1:1
Albanija - Danska 1:1

1. Danska 2 4
2. Albanija 2 4
3. Srbija 2 1
4. Јermenija 2 1
5. Portugal 1 0

Pripremo: Bojan Mičić