latinica  ћирилица
15/10/2014 |  12:43 | Autor: sportske.net

Vašington post: Zašto su Srbija i Albanija u istoj grupi?

Vodeći se primjerima slične političke pozadine, renomirani "Vašington Post" pita evropsku kuću fudbala zbog čega je uopšte žrijebom dozvolila mogućnost da se Srbija i Albanija sretnu u grupnoj fazi.

Vrela uvertira utakmici između Srbije i Albanije počela je mnogo prije oktobra.

Već po održavanju žrijeba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, na vijest o tome da će Srbija i Albanija biti u istoj grupi strasti su podignute na viši stepen.

Politička pozadina, umrljana istorijskim sukobima u južnoj srpskoj pokrajini, koji su kulminirali NATO bombardovanjem od duela dvaju reprezentacija je morala načiniti meč s višim stepenom svijesti o potencijalnim problemima.

Pozivajući se na primjer kvalifikacija za EURO 2008. godine, kada je Azerbejdžan odbio da igra protiv Јermenije, pomenuti "Vašington Post" se pita zašto UEFA nije naučila na tom primjeru, kada takođe nisu preduzete nikakve mjere. Reakcije je došla kada su se dvije zemlje srele na turniru za selekcije mlađe od 19 godina, te je UEFA odlučila da Јermeniju premjesti iz grupe 4 u grupu 9.

Vidjeli smo primjer Španije i Gibraltara, upravo u tekućim kvalifikacijama, kada je UEFA intervenisala i odvojila dvije selekcije, koliko god, kako ističe "Post" situacija bila bezazlenija od navedene srpsko-albanske.

"Ne zna se šta je gore – političari koji pokušavaju da se bave sportskom administracijom, ili sportski radnici koji pokušavaju da se bave politikom?", poziva se američki izvor na izvor iz engleskog Gardijana.

"Vašington Post" postavlja jednostavno pitanje UEFA.

"Sa svim primjerima koje imamo i iskustvom stečenim u ranijim kvalifikacijama, zar nije bilo bolje i lakše za sve da je UEFA Srbiji i Albaniji uradila isto što i Španiji i Gibraltaru?", pita se američki medij.

Kada se podvuče crta, da li se UEFA može smatrati glavnim krivcem?