latinica  ћирилица
15/10/2014 |  13:23 | Autor: Tportal

Hormoni nam mogu potajno uništavati život

Mnogo faktora, poput stresa ili anksioznosti, može poremetiti nivo hormona u organizmu, a ako ne obraćate pažnju na promjene, mjesecima se možete mučiti s umorom ili recimo, ružnim promjenama na koži.

Loše raspoloženje, stalna iscrpljenost, nagli rast dlačica ili pojačano znojenje samo su neki od simptoma preko kojih vam tijelo poručuje da nije u svom uobičajenom balansu. Ako primjetite da vam duže vrijeme ovi znakovi ometaju svakodnevicu, svakako posjetite ljekara, jer je moguće da su za sve to krivi poremećeni hormoni i potreban vam je pregled štitnjače.

Hroničan umor

Ginekološkinja Alisa Dvek otkrila je za "Tajm" koja je razlika između normalnog umora i onog koji bi trebalo da nas zabrine. Ako ste umorni nakon nekog važnog poslovnog projekta koji je trajao, recimo, mjesec dana i tražio velik angažman, onda je to u redu. Međutim, ako ste počeli da primjećujete da ste umorni, a ništa vam se nije promijenilo u uobičajenom životnom ritmu, vrijeme je da posjetite ljekara. Razloga za stalnu iscrpljenost ima više, ali prvo se javite svom ljekaru, posebno ako ste primjetili promjene u težini, apetitu i raspoloženju.

Promjene na koži

Odjednom vam se stanje kože promijenilo i osjećate se kao da ste u pubertetu? Akne na koži mogu ukazivati na povišen nivo testosterona. Ali za ovaj problem postoji rješenje, jer će u tom slučaju ljekar prepisati lijek koji će izbalansirati hormone i koža će opet biti čista.

Iznenadni rast dlačica

Ovdje se radi o zaista naglom rastu dlačica koje su često i dosta tamne i otprilike buknu za mjesec dana. Najčešće se pojavljuju na bradi, grudima ili na zadnjem dijelu ruku. Dvekova kaže da takvo stanje čak može biti znak da se radi o tumoru, ali naglašava kako su takvi slučajevi rijetki i da se mogu operisati. Uz ljekarsku brigu, to je najčešće rješiv problem.

Neredovan menstrualni ciklus

Baš kao i umor, neredovan menstrualni ciklus može biti rezultat mnogih faktora poput stresa, problema sa štitnjačom, niskog nivoa estrogena ili sindroma policističnih jajnika (PCOS). Policistični jajnici takođe mogu izazvati i gubitak težine ili spomenuti rast dlačica. Generalno, PCOS se liječi putem ishrane, vježbanja i kontracepcijskih pilula, ali ljekar će nakon pretraga pronaći tačan uzrok i preporučiti vam terapiju.

Pretjerano znojenje noću

Odjednom počnete da se budite noću okupani u znoju. Moguće je da je za to stanje kriv estrogen, odnosno to što su njegovi nivoi preniski. Obično ovakve probleme imaju žene koje ulaze u razdoblje predmenopauze, a može se pojaviti i deset godina prije početka menopauze. Ako inače imate redovne menstrualne cikluse i u dobi ste ispod 40 godina, svakako se javite ljekaru, jer se možda radi o ranijem ulasku u menopauzu.