latinica  ћирилица
17/10/2014 |  10:10 | Autor: sportske.net

Dvojica Srba među najboljih 100 u istoriji Premijer lige

Britanski "Telegraf" je objavio, na osnovu glasova novinara i čitalaca listu top 100 igrača u istoriji engleske Premijer lige.

U ovakvom formatu, engleski šampionat se igra od 1992. za manje od četvrt vijeka, Premijer liga je izrasla u najbolji šampionat na svijetu i globalni brend. Konkurencija je bila strašna, u ovom vijeku su najbolji igrači na svijetu postali privilegija najbogatijih, a engleski klubovi to jesu, uz neizbježne španske gigante i Bajern.

U takvoj konkurenciji, među 100 najboljih, našla su se dvojica srpskih igrača.

Јedan je naravno Nemanja Vidić, dugogodišnji kapiten Јunajteda, najuspješnijeg kluba u Premijer ligi. "Stijena" je osvojio pet šampionskih titula, formirao sa Ferdinandom vjerovatno i najbolji štoperski par u istoriji Premijer lige, i našao je svoje mjesto među najboljima.

"Nemanja Vidić je izrastao u najboljeg defanzivca jedne ere u istoriji PL i sjajnog kapitena. Da nije bilo povreda vjerovatno bi još uvijek igrao u Јunajtedu, a njegov odlazak se poklopio sa defanzivnim brigama tima", piše u obrazloženju njegovog izbora.

Drugi je Bane Ivanović. On je dugo u Čelziju, list podsjeća da je stigao uz sumnje, da na početku nije ni igrao i da je postojalo uvjerenje da je promašena investicija. Toga se gotovo niko ne sjeća, sada je Ivanović jedan od najrespektabilnijih igrača u Premijer ligi, nezamjenjiv kod Murinja. Treneri u Čelziju se mjenjaju, Ivanović je čovjek od povjerenja.

 

 

Kada pogledate sliku dominiraju stranci, pogotovo iz ovog vijeka, što i pokazuje da je dolazak sjajnih fudbalera, ali i trenera na ostrvu pomjerio klatno u pravu PL. Јednostavno, bogatstvo klubova PL je uslovilo veći kvalitet i jasno je da u doglednoj budućnosti nijedna liga na svijetu neće moći da se mjeri sa Premijer ligom.

Za srpski fudbal je velika čast što su Vidić i Ivanović među igračima koji su obilježili fudbalsku istoriju u kolijevci ovog sporta, ali i globalno, s obzirom na popularnost u Aziji i praktično cijelom svijetu.