latinica  ћирилица
19/10/2014 |  20:39 | Autor: SRNA

Dan sjećanja na stradale Dubravičane

U Gornjim Dubravicama kod Brčkog danas je služen parastos za devet srpskih boraca poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i 43 civila nastradala u Drugom svjetskom ratu.

Pomen je pred spomenikom stradalima na ulazu u ovo selo na obroncima Majevice, u prisustvu stotinjak mještana, služio protojerej stavrofor Dragan Ćirković.

Mještani se posebno prisjećaju 12 članova porodice Dragičević, od kojih su njih deset pobile ustaše na kućnom pragu 11. novembra 1941. godine.

Predsjednik Mjesne zajednice Gornje Dubravice Mićo Stevanović rekao je da je ta porodica pobijena samo zato što su bili Srbi.

"Kako drugačije objasniti da su dželati iz susjednog Čelića i Ratkovića ranije poznavali svoje žrtve, da su dolazili jedni kod drugih, pozajmljivali zapregu za ispomoć u obradi zemlje, a onda tog datuma su upali popodne i pobili sve što su zatekli - i žene i djecu i starce", dodao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, u svakom novom ratu broj stanovnika sela bi se "prepolovio" i tek što bi se oporavili - dolazilo bi novo stradanje.

"Danas je dobro, poučeni prethodnim stradanjima, u proteklom ratu stradalo je devet mještana, jer je selo bilo evakisano na vrijeme po obližnjim srpskim selima, ali danas nam prijeti jedan drugi nepobijeđeni neprijatelj, a to je bijela kuga", napomenuo je Stevanović.

On je dodao da se čini sve da se steknu uslovi za koliko-toliko normalan život i da se mladi zadrže na selu.