latinica  ћирилица
20/10/2014 |  10:35 | Autor: SRNA

Kostajnica: Završena "Kestenijada"

Tradicionalna kostajnička manifestacija "Kestenijada 2014" završena je podjelom priznanja i nagrada za najuspješnije učesnike u takmičenju "Kotlić kestenijade".

U takmičenju u kuvanju paprikaša od svinjetine, junetine i divljači, ove godine, učestvovale su čak 34 ekipe, među kojima i gosti iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Kozarca, Prijedora i Hrvatske Kostajnice.

Na osnovu odluke tročlanog žirija,  prvo mjesto podijelile su ekipe "Karmen", "Vila Borik" i "Šumska uprava Kostajnica".

Nagradu za drugo mjesto dijele ekipe "Srednjoškolski centar Kostajnica" i Vatrogasno društvo "Prijedor", dok je trećeplasirana,  ekipa "Papučari" iz Kozarske Dubice.

Član žirija Predrag Stojanović rekao je da u ukupnu ocjenu "ulazi" upotreba, isključivo, prirodnih začina te gustina i boja.

"Idealan paprikaš mora imati sve ove elemente u pravom omjeru, da je u njemu više vrsta mesa i da nije ni previše ljut, ni previše blag", rekao je Stojanović.

U okviru trodnevne manifestacije "Kestenijada 2014", koja je završena sinoć, stanovnici Kostajnice i njihovi gosti uživali su u kestenbalu polaznika Dječijeg vrtića "Kestenko", "Male pričaone" i učenika Osnovne škole "Petar Mećava", te izložbi slika Dijane Bogičević-Knežević i izložbi ručnih radova 18 izlagača,  sa rekordnim brojem radova i etno-eksponata.

Sve je upotpunjeno trodnevnim pečenjem i besplatnom podjelom kestena, uličnim sajmom knjiga, predstavom za djecu "Bio jednom jedan ..." i koncertom dubičkih tamburaša.