latinica  ћирилица
20/10/2014 |  14:21 | Autor: SRNA

Šešelj još nije prebačen u bolnicu

Zvaničnik Srpske radikalne stranke Verica Radeta rekla je da lider radikala Vojislav Šešelj nije prebačen u bolnicu, već se i dalje nalazi u pritvorskoj jedinici u Haškom tribunalu, iako su mu otkrivene dvije metastaze na jetri.

Radeta je naglasila da Šešelju nije promijenjena ni terapija, niti se promijenio odnos pritvorskih ljekara prema njemu.

"On je u pritvorskoj jedinici, jutros se javljao. Razgovarali smo o nekim stvarima u vezi sa strankom, promocijom njegove knjige. Tako da ništa novo nema ni u pritvorskoj jedinici, on funckioniše normalno kao i do sada", rekla je Radeta.

Dodala je da se čeka PET skener, ali da ni Šešelj, niti bilo ko zna kada će biti izvršen pregled tim skenerom koji otkriva rak. Navela je da haški pritvorski ljekari nisu čak reagovali ni kada im je Šešelj govorio da ima povišenu temperaturu, koju može da mjeri samo tokom dana i to u okviru njihovog radnog vremena.

"Pritvorske ljekare, nakon radnog vremena, kada odu kući, nije briga šta će se dešavati sa pritvorenicima. Mi se nadamo i vjerujemo da će Šešelj i ovo pobijediti, ali što se tiče odnosa Haškog tribunala, ništa se nije promijenilo", istakla je Radeta.

Podsjetivši da je Šešelj u pritvoru već 12 godina, Radeta je najavila da će radikali pokrenuti niz akcija za njegovo hitno i bezuslovno puštanje na slobodu. "Obraćaćemo se i ambasadama prijateljskih zemalja i UN", rekla je Radeta.

Komentarišući namjeru Srbije da od haškog Sekretarijata zatraži dozvolu da pritvorenike iz Srbije, među kojima je i Šešelj, posjete srpski ljekari,  Radeta je rekla da je Šešeljev stav u tom smislu nedvosmislen i da on njihovu pomoć nikada nije tražio, niti će je tražiti.

Ljajić: Upućeno pismo Tribunalu, konzul u posjeti bolesnima

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Tibunalom Rasim Ljajić rekao je da je danas upućeno pismo Tribunalu u kome se traže informacije, ako imaju saglasnost optuženika Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića, o njihovom zdravstvenom stanju.

"Izrazili smo spremnost da pošaljemo naše ljekare iz Srbije i to po izboru Šešelja i Hadžića, odnosno njihove odbrane, ako smatraju da bi to u ovom trenutku bilo za njih korisno i potrebno", rekao je Ljjajić i dodao, da je dat nalog konzulu da posjeti sve optuženike i Šešelja i Hadžića.

Precizirao je da u svakom slučaju Sekretarijat Tribunala mora da da saglasnost za posjete ljekara, a prethodno i optuženici treba da se usaglase da ljekari iz Srbije idu u Hag i izvrše potrebne preglede i analize.