latinica  ћирилица
20/10/2014 |  14:27 | Autor: Agencije

Vakcina protiv gripa – istine i zablude

Grip je veoma opasna bolest – bez dileme se radi o jednoj od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti. Iako je ebola i dalje u centru medijske pažnje, srećom je nema kod nas (i veoma su mali izgledi da će se desiti epidemija) grip i dalje odnosi previše života, a komplikacije gripa na žalost nisu retke, naročito kod dece!
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Nema boljeg i efikasnijeg načina suzbijanja gripa od vakcinacije, ali je nevjerovatno koliko je zabluda i dalje aktuelno! Tu je i "antivakcinalni lobi", pa mislimo da je jasno zašto smo riješili da sada otvorimo ovu priču.

Zima nije ni blizu, ima vremena za vakcinu, neće grip skoro


Tačno je da još uvijek nema prave zime, ali je sada vrijeme da se priča o vakcinaciji iz bar tri razloga:

– Nemoguće je sigurno predvidjeti dolazak virusa u naše krajeve! Iako već nekoliko godina grip “kasni“ (stiže na kraju zime) to ne znači da će tako biti i ove sezone. Nije se jednom desilo da grip iznenadi i najbolje poznavaoce ove boleštine.

– Treba vremena da vakcina ostvari efekat – potrebno je nekoliko nedjelja (nekada i duže) se imuni (odbrambeni) sistem “naoruža“ za borbu sa gripom. Zato ne treba čekati “minut do 12" i primiti prvu dozu vakcne kada se grip već pojavi. Za one koji se prvi put vakcinišu važi pravilo dve doze vakcine sa razmakom od mjesec dana, pa i to treba imati u vidu.

– Treba nabaviti vakcinu na vrijeme – ako se desi prava epidemija gripa (nadamo se da neće) može se desiti da vakcine ne bude dovoljno (iako se nadležne službe zaista trude da vakcine bude za sve) u momentu kada stvarno brzo zatreba većem broju djece i ljudi.

Vakcina nije baš najsigurnija, ko zna kako se ona pravi


Totalna zabluda!

Klasična vakcina protiv gripa se pravi tako što se virus gripa “isjecka“ pa više nije u stanju da izazove grip – to znači da dijete (ovo važi i za odrasle) ne može da dobije grip “preko vakcine“.

Zato se i naziva split (podijeljena, “isjeckana“) vakcina. Već godinama unazad se koriste najsavremeniji farmakotehnološki postupci pa je vakcina protiv gripa jedna od najbezbjednijih!

Besmisleno je vakcinisati djecu i zdrave ljude – vakcina je isključivo za rizične grupe

Odavno nije tako!

Ovo nije naša preporuka niti mišljenje “jednog broja ljekara“ već jedna od zvaničnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i ogromne većine Pedijatrijskih asocijacija širom svijeta. Što više djece i ljudi se vakcinišu – manja šansa je da se desi epidemija, a tako da se sačuva više života!

Preporuka nije “proizvoljna“ već se temenji na velikim naučnim studijama koje su, poslije višegodišnjeg praćenja ogromnog broja djece (i odraslih), pokazale da je vakcina protiv gripa efikasna, bezbijedna i neophodna u prevenciji gripa.

Јednom sam se vakcinisao i to je dosta, ne mora baš svake godine da se prima vakcina protiv gripa

Nije tako, a razlog je jednostavan – imunitet protiv gripa ima ograničeno trajanje pa ga treba obnavljati!

Sa druge strane, postoji više tipova virusa koji izazivaju grip, a obično se svake godine promijeni “glavni krivac“. Pošto su antitela (borci protiv virusa) posebna za svaki tip virusa, Svjetska zdravstvena organizacija svake godine predviđa najvjerovatnije uzročnike, pa se pred svaku sezonu gripa pravi odgovarajuća vakcina. Radi se na tome da se proizvede “univerzalna“ vakcina koja će biti ista i “pokrivati“ sve tipove virusa gripa, ali dok se taj posao ne završi držimo se “standardne“ vakcine i svake godine “osvježavajmo“ imunitet.

Mama, tata, bake i deke – svi su se vakcinisali, pa deca ne moraju da je dobiju


Dobro je što su se svi odrasli vakcinisali, ali nije dobro da se djeca “preskaču“. Kao što smo već napomenuli, vakcina je “čista“ i bezbijedna, pa nema razloga da se djeca starija od šest mjeseci “skidaju sa spiska“ za vakcinaciju protiv gripa.

Do uzrasta od tri godine djeca dobijaju pola doze u odnosu na odrasle, a stariji mališani se vakcinišu istom dozom kao i odrasli.

Davanje vakcine jako boli – dete će da navuče strah od doktora

Nije baš tako! Mora malo da boli, ali ako se nježno pristupi djetetu i polako ubrizga sadržaj vakcine, bol je zaista diskretan i kratkotrajan. Treba smiriti dijete, starijima objasniti šta će se desiti pa tek onda pristupiti vakcinaciji. Ako je jako napeto i neprekodno plače bol će biti jači zbog stegnutih mišića. Zato ne treba žuriti, posebno kod djece koja se prvi put vakcinišu – ako dijete shvati da nema “frke“ svaka sljedeća vakcinacija će ići mnogo lakše.

Јedna doza vakcine je dovoljna za sve

Ne i za one koji se prvi put vakcinišu!

Revakcina (druga doza) se daje mjesec dana poslije prve “boce“. Svake sljedeće godine se daje samo jedna doza. Revakcina “utvrđuje“ zaštitu koju je prva doza započela.

Komplikacije su česte i opasne – zato neću da se vakcinišem


Komplikacije su moguće, ali su rijetke i blage!

Važno je da dijete bude zdravo prije vakcinacije – tada su i komplikacije rjeđe. Zato bi bilo dobro da pedijatar pregleda dete prije vakcinacije.

Moguća je blaga reakcija na mjestu uboda – crvenilo i otok, ali to ne zahtijeva pažnju, ali ni tretman.

Mali broj djece dobije “gripčić“ – lako curenje nosa, blagi kašalj koji može biti praćen “niskom“ temperaturom. Sve traje par dana i prođe bez lijekova. Ozbiljne komplikacije gripa (prije svega se misli na neurološke komplikacije) su zaista izuzetno rijetke.

Alergijska reakcija na vakcinu je moguća, a ona se skoro uvijek dešava kod djece koja su alergična na jaja. Zato se vakcina protiv gripa ne daje alergičnima na jaje!

Vakina protiv “standardnog“ gripa štiti i od aktuelnog H1N1 virusa

Nažalost ne štiti!

H1N1 virus je zaista specifičan – opremio se “imunološkim štitom“ koji ga brani od standardne vakcine protiv gripa. Antitela (imunološka “municija“ koja ubijaju virus) koja organizam stvori poslije vakcinacije standardnom vakcinom, nažalost ne mogu H1N1 virusu ništa!

Zato je jedina efikasna prevencija aktuelnog gripa posebno razvijena vakcina baš protiv H1N1 virusa.

Nema šanse da se izbjegne “bockanje“ to je jedini način vakcinacije


Nije tako!

Već se nekoliko godina koristi vakcina koja se “ukapava“ u nos. Ova vakcina jeste skuplja, ali i znatno prijatnija od klasične jer nema “bockanja“, a efikasna je kao i “standardna“.

Na žalost još je nema kod nas, mada bi sigurno bilo zainteresovanih za ovu “bezbolnu zaštitu“ od gripa. Zato se nadamo da će se uskoro pojaviti u Srbiji.

Nadamo se da smo “razbili“ najčešće zablude o vakcini protiv gripa. Zato vam predlažemo da razmislite o vakcinaciji cijele porodice. Naravno, posavjetujte se i sa Vašim pedijatrom koji najbolje zna da li Vaše dijete neku od retkih prepreka za bezbjednu vakcinaciju.

Sve je više pedijatara protiv vakcine


Srećom ovo nije tačno!

I pored agresivnog “antivakcinalnog lobija“ sve je manje pedijatara koji ne prihvataju zvanične preporuke Svjetske zdravstvene organizaciije!

Nema racionalnog objašnjenja za one koji su protiv dokazano korisnih vakcina, a sve bolja edukacija sa uvidom u nepristrasne naučne studije polako mijenjaju mišljenje skeptika i stišavaju ostrašćenu borbu protiv ove vakcine.

 

Izvor: Moj pedijatar