latinica  ћирилица
20/10/2014 |  17:34 | Autor: TANЈUG

Ko profitira na hapšenju Bandića?

Hapšenje gradonačelnika Zagreba i mogući sudski proces odraziće se na političku scenu i dovesti do nove preraspodjele snaga između političkih stranaka u Zagrebu.

Od toga bi najviše koristi mogle da imaju dvije najveće stranke - HDZ i SDP, smatraju analitičari.

Profesor Ivan Rimac ocjenjuje da će onemogućavanjem Bandićevog političkog djelovanja zbog sudskog procesa doći do političke borbe i to će rezultirati novom raspodjelom snaga, prije svega između velikih stranaka, ali i nekih manjih unutar hrvatskog političkog tijela.

"Zagreb je najvažnija politička sredina u Hrvatskoj kako po političkom uticaju, tako i po ekonomskoj moći gradonačelnika, što je posebno izraženo nakon formiranja Zagrebačkog holdinga, koji gradonačelniku daje veliku ekonomsku moć", naglašava Rimac u izjavi za Hinu.

Bandić je, inače, prvo bio prestonički gradonačelnik kao član SDP, a zatim kao nezavisni kandidat. U prvom periodu osiguravao je prisutnost SDP-a u Zagrebu, a zatim je, nakon što je izbačen iz te stranke, predstavljao prostor glasačkih preferencija koje nisu išle u korist ni SDP-u niti HDZ-u, a koji će stranke pokušati da vrate.

Analitičar Ivan Šiber smatra da će, ukoliko dođe do pokretanja sudskog postupka protiv Bandića, to dovesti do rasipanja njegovog biračkog tijela, pa takva situacija može ići u korist SDP-u i HDZ-u, kojima je Bandić oduzeo veliki dio biračkog tijela u Zagrebu.

Trećina Zagrepčana svoj glas je dala Bandiću upravo zbog nezadovoljstva velikim strankama, a budući da je sada tu i ORaH pitanje je kome bi se oni priklonili na idućim izborima. Posljedica bi mogla biti, smatra Šiber, još veća apstinencija na lokalnim izborima.

Ivan Zvonimir Čičak vjeruje da je, zbog vremena u kojem se dogodilo, hapšenje gradonačelnika Zagreba politički proces kojim se želi skrenuti pažnja javnosti sa suđenja Јosipu Perkoviću i s predstojećih predsjedničkih izbora.

Upozorava da ne treba žuriti s osudama Milana Bandića, već pustiti da stvari idu svojih tokom i da započne sudski proces.

"Nemojte potcenjivati Milana Bandića kao osobu, on ima veliku podršku naroda, to neće lako proći", upozorava Čičak.

Јedan od kritičara Bandića, Dražen Lalić koji je pre šest godina zajedno s 26 javnih ličnosti zatražio njegovu smjenu zbog korupcije, danas kaže da se "ne naslađuje njegovim hapšenjem", već očekuje da će se idućih dana "mnogi naslađivati, a ponajprije pripadnici političke elite koji su godinama ćutali".

"Treba podsjetiti i na političare koji su ćutali. Puno je vode ispod Save proteklo dok je Zoran Milanović odlučio da makne Bandića iz Zagreba. Prošle su godine i godine u kojima se ćutalo o korupciji i mislim se svi oni danas trebaju pokriti ušima", poručio je Lalić.

Zagrebački gradonačelnik uhapšen je juče zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, a pored njega su privedeni i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i, navodno, još petnaestak osoba.

Hapšenja su, prema pisanju lokalnih medija, uslijedila nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su sproveli Direktorat policije i USKOK, uz koordinaciju Državnog tužilaštva.