latinica  ћирилица
20/10/2014 |  21:33 | Autor: RTRS

Ko će sastaviti Vladu RS?

Iako CIK još nije prebrojao sve glasove – političke kombinatorike uveliko su počele. SNSD je sa starim koalicionim partnerima DNS-om i socijalistima na dobrom putu da sakupi stabilnu skupštinsku većinu i formira Vladu. Ipak, za opoziciju- sve mogućnosti su još otvorene.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Cilj je jasan -doći do 42 poslanika u NS RS. Izvjesno je jedino da u budućoj skupštinskoj većini zajedno neće biti dvije političke partije koje su u RS dobile najviše glasova-SNSD i SDS. 

Na osnovu prebrojanih, gotovo 90 odsto biračkih mjesta, SNSD je i dalje vodeća stranka u Republici Srpskoj. Lider ove političke partije Milorad Dodik ubijeđen je da će sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima formirati i novu vlast. Za sada im i matematika ide naruku. Prema podacima CIK-a, ovakva koalicija bi imala 43 poslanika.

"Postoje razgovori. Samo su spekulacije pokušaj da neko od te tri partije može da nešto radi, pregovara i dogovara sa ovim iz drugog bloka. U svakom slučaju to je jasno“, izjavio je Dodik za RTRS.

Јasno je, bar kako je javnosti predstavljeno, da SDS i SNSD neće zajedno u skupštinsku većinu. SDS je isključiv. Poziv za razgovor uputio je svim političkim partijama osim SNSD-u. To je kažu stav Predsjedništva stranke.

"Mi smo jedinstvenog stava u RS. Dali smo ovlašćenja našem predsjedniku da pregovara i naravno on će doći na Predsjedništvo pa ćemo razgovarati", rekao je Mićo Mićić, potpredsjednik SDS-a i naglasio da neće učestvovati u vlasti "po svaku cijenu".

SDS računa da će premijerskom ponudom uspjeti da pridobije koaliciju okupljenu oko DNS-a koja za sada ima osam mandata. Naprednjak Adam Šukalo kaže da će sve prepustiti Marku Paviću. Odmah nakon izbora, lider DNS-a bio je isključiv da od premijerske pozicije neće odustati. 8 dana poslije kažu - čekamo konačne rezultate.

„Neće DNS davati nikakave izjave prije objave zavničnih rezultata CIK-a", potvrdio je lider DNS-a Marko Pavić.

Na rezultate se pozivaju i Socijalisti. Spremi su da razgovaraju sa svim parlamentarnim strankama. Ipak, prednost daju SNSD-u zbog zajedničke plaforme i, kako kažu, dosadašnjih rezultata.

"S tim što postoji spremnost u okviru partije da se razgovara i sa drugim akterima o tome šta treba raditi buduća vlast za dobrobit RS i svima su vrata otvorena“, izjavio je Srđan Todorović, portparol SP.

Јavna je tajna da je ključ buduće Vlade, ko god da je formira, Marko Pavić i njegov DNS. Ništa manje značajnu poziciju, čini se, nema ni bošnjačka koalicija Domovina. Prema dosadašnjoj računici CIK-a pripada im 4 poslanička mandata. Očekuju još dva.

"Vjerujemo da bilo koja skupštinska većina u NSRS neće biti moguća bez poslanika koji dolaze iz Domovine, odnosno svi su iz SDA“ rekao je Ramiz Salkić iz SDA.

Ne žele još da otkrivaju kome će se prikloniti, ali ne kriju da žele ministre u Vladi Srpske.