latinica  ћирилица
20/10/2014 |  21:48 | Autor: SRNA

Mutabdžija: Lokalitet u Bakincima - veliki izazov za arheologe

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvorio je večeras u Banjaluci izložbu "Ranovizantijske bazilike u Bakincima" i tom prilikom istakao da gornji arheološki grad u Bakincima kod Laktaša djeluje impozantno i da će nesumnjivo biti veliki izazov za arheološke istraživače iz Republike Srpske i okruženja.
Mutabdžija na otvaranju izložbe u Banjaluci - Foto: SRNA
Mutabdžija na otvaranju izložbe u BanjaluciFoto: SRNA

Otvarajući izložbu u Banskom dvoru, Mutabdžija je naglasio da ova izložba pokazuje da je i u relativno malim sredinama prisutan istraživački rad.

On je naglasio da ga raduje prisustvo arheologa iz Republike Srpske i zemalja okruženja - Srbije, Hrvatske, Slovenije i Muzeja Srpske pravoslavne crkve na ovom arheološkom lokalitetu površine veće od tri hektara.

"To pokazuje, kada je riječ o naučnim aktivnostima i kulturi, da ne možemo sami i da trebamo jedni drugima. Ova izložba je dobra prilika za promociju Gradiške, Laktaša, Republike Srpske", zaključio je Mutabdžija.

Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da izložba ima za cilj da predstavi rezultate arheoloških istraživanja vršenih na lokalitetu Gradina u Bakincima kod Laktaša od 2012. do 2014. godine.

"Arheolozi su do sada pronašli tri bazilike i dio gornjeg grada i na osnovu materijala utvrdili da su svi objekti međusobno povezani i da predstavljaju veliku, usklađenu cjelinu", istakao je Vujinović.

On je rekao da se bazilike na osnovu načina gradnje, kamene plastike i pokretnog arheološkog materijala, dovode u vezu najranije sa krajem petog, šestog i početkom sedmog vijeka, dok su na gradu pronađeni i tragovi iz ranijeg perioda.

"Dosadašnji nalazi ukazuju da je to bio regionalni centar, vjerovatno jedno od episkopskih sjedišta u zaleđu Dalmacije, odnosno Panonije, južno od rijeke Save na prostoru današnje sjeverne Republike Srpske", zaključio je Vujinović.

Na izložbi su predstavljeni nakit, fotografije i kamena plastika pronađeni tokom arheoloških istraživanja na području opštine Laktaši.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, arheolozi, istorijski, kulturni i javni radnici.