latinica  ћирилица
21/10/2014 |  21:00 | Autor: SRNA

Medicinski otpad u Derventi - Počela realizacija mjera Inspektorata

Počela je realizacija mjera koje je naložio republički ekološki inspektor da kompletan medicinski otpad iz kruga preduzeća "Pramat plast" iz Dervente bude spakovan i vraćen hrvatskom preduzeću "Tipos resurs", od kojeg je nabavljen, rekla je portparol Republičkog inspektorata Dušanka Makivić.

"Nakon isteka roka koji je dat, inspektor ide u kontrolu i to je u skladu sa Zakonom o inspekcijama ne samo u ovom slučaju, već u bilo kojem drugom slučaju", pojasnila je Makivićeva.

Na pitanje da li je moguće pokretanje tužbi u ovom slučaju, jer je uvezen medicinski otpad umjesto otpada za koji je dobijena dozvola resornog ministarstva, Makivićeva je odgovorila da je to u nadležnosti policije, jer ekološki inspektor ne vrši nadzor na granici gdje su carinski organi bili dužni da provjere dokumentaciju, odnosno da li ono što je navedeno u carinskoj dokumentaciji odgovara stvarnom stanju pošiljke.

"Ako se ispostavi da neko uvozi jedno, a da je na carinskim papirima navedeno nešto drugo, onda carinski organi po službenoj dužnosti pokreću postupke", kaže Makivićeva.

Ona je podsjetila da je Republička ekološka inspekcija izvršila kontrolu u preduzeću "Pramat plast" u Derventi i utvrdila da je uvezen otpad koji nije kategorija otpada za koji su oni imali rješenje resornog ministarstva.

Preduzeće "Pramat plast" iz Dervente imalo je rješenje za uvoz plastične ambalaže za dalju preradu, a ne za uvoz medicinskog otpada i, u skladu s tim, republički ekološki inspektor naložio je da se kompletna pošiljka u roku od 15 dana od dana prijema rješenja vrati preduzeću u Hrvatskoj iz kojeg je i dopremljena.