latinica  ћирилица
22/10/2014 |  11:26 | Autor: SRNA

Padavine prekidaju berbu kukuruza

Nagla promjena vremena, praćena kišom i snijegom, neće uticati na kvalitet i rod poljoprivrednih usjeva, ali će odgoditi radove na njivama, rekao je agrometeorolog Dejan Supić.
kukuruz - Foto: TANЈUG
kukuruzFoto: TANЈUG

"Ovakva nagla promjena vremena dovešće do prekida priprema ozimih kultura i zemljišta za jesenju sjetvu pšenice i ječma, ali i berbe kukuruza i soje", precizirao je Supić.

On ističe da je zemljište zasićeno vodom i da se poljoprivredni poslovi u narednih nekoliko dana neće moći obavljati, ali da će od vikenda doći do stabilizacije vremena i porasta temperature.

"Neće biti visoke temperature kao što je bilo tokom miholjskog ljeta, ali se očekuje da će biti od pet stepeni u planinskim do 15 stepeni celzijusa u višim predjelima", rekao je Supić, koji je rukovodilac Odjeljenja za agrometeorologiju u Hidrometeorološkom zavodu Srpske.

Prema njegovim riječima, kiša od jutros pada u velikim količinama u Banjaluci, dok se u poslijepodnevnim časovima očekuju još obilnije padavine, a u višim predjelima i snijeg.

On je dodao da u Banjaluci temperatura naglo pada i da je jutros u 6.00 časova iznosila 20 stepeni, a da je za tri časa pala na šest stepeni.

"Ova temperatura biće, vjerovatno, danas i niža", kaže Supić i dodaje da na Kozari trenutno pada snijeg.

Prema posljednjem mjerenju u 6.00 časova, najviše kiše je palo u Istočnom Drvaru, 22 litra po kvadratnom metru, u Mlječanici 18, Prijedoru 16, Ribniku i Banjaluci 15 i Mrkonjić Gradu 12 litara.