latinica  ћирилица
22/10/2014 |  12:09 | Autor: SRNA

Nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske utvrdilo je danas da Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.
Ustavni sud RS - Foto: SRNA
Ustavni sud RSFoto: SRNA

 
"Odlučujući o predmetnom zahtjevu, Vijeće je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, jer njegovim normama nije dovedeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav Republike Srpske", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Vijeće je ocijenilo da se osporena zakonska odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sva lica koja su ishodila pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete.

U saopštenju Ustavnog suda Srpske navodi se da je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske naveo u zahtjevu za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa da se povreda ogleda u tome što se, između ostalog, Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske licima koja su bila za vrijeme posljednjeg rata u logorima u Republici Srpskoj, uglavnom pripadnicima bošnjačkog naroda, uskraćuje pravo na naknadu tada nastale materijalne i nematerijalne štete.

Takvo normiranje, prema navodima ovog kluba, predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture i drugih teških povreda ljudskih prava, umjesto da im budu osigurane pune i efektivne mjere reparacije koje ne smiju da zavise od parlamentarne većine.