latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:25 | Autor: RTRS

Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u ponedjeljak, 27. oktobra, počeće vakcinaciju protiv gripa.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za ovu sezonu obezbijedilo je 12 000 doza, koje će najugroženije kategorije stanovništva dobiti besplatno. Cijena vakcine za stanovništvo koje se želi vakcinisati prema ličnom izboru je 20 maraka.

Vakcinacija se preporučuje osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripa, djeci starijoj od 6 mjeseci, licima starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, kaže načelnica epidemiološke službe u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Ljubica Јandrić.

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, za određene kategorije stanovništva, obezbijedio je 12 000 doza besplatnih vakcina čija je distribucija počela u domovima zdravlja. Besplatna vakcinu protiv gripa dobijaju zdravstveno najugroženije kategorije, istakla je Јandrićeva.

Od ove godine Institut za javno zdravstvo Srpske uveo je i posebnu vrstu nadzora nad gripom, SENTINEL, koji podrazumijeva redovno uzimanje uzoraka od oboljelih, čime se redovno prati stepen raširenosti virusa gripa, kao i pojava novog soja virusa. Takođe, od ove sezone biće testiran svaki pacijent sa simptomima gripa koji bude hospitalizovan u bolnicama širom Srpske.