latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:19 | Autor: RTS

UEFA: Sutra odluka o utakmici Srbija - Albanija

Evropska fudbalska unija odgodila je za sutra donošenje odluke u disciplinskom postupku zbog prekinute utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije.

Donošenje odluke odgođeno je zbog obimne dokumentacije sa dokazima obje delegacije, prenosi Radio-televizija Srbije.

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji UEFA nalaze se predsjednik Tomas Partl /Austrija/ i članovi Žak Antenen /Švajcarska/, Šandor Berži /Mađarska/, Tomas Hea /Andora/, DŽim Stjerne Hansen /Danska/, Hans Lorenc /Njemačka/, Rudolf Repka /Češka/, DŽejms Šo /Sjeverna Irska/ i Žoel Volf /Luksemburg/.

Komisija koja će odlučivati o prekinutoj utakmici imaće tri člana iz ovog sastava.

UEFA je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalskom savezu Srbije stavljaju se na teret navijački neredi, bacanje baklji i drugih predmeta sa tribina, korišćenje lasera, ulazak navijača na teren i slaba organizacije meča.

Albanci su, sa druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu nakon prekida i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Izvjesno je da su moguća četiri scenarija, a prvi je da UEFA, ukoliko utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, a druga da taj rezultat pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je četvrta opcija da utakmica bude ponovljena u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Fudbalske reprezentacije Srbije i Albanije sastale su se 14. oktobra u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali je meč krajem prvom poluvremena prekinut zbog provokacije gostiju. Utakmica je prekinuta u 42. minutu, pošto se nad terenom pojavio dron, koji je nosio zastavu tzv. "velike Albanije".