latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:33 | Autor: RTRS

Famosu preporučena konverzija poreskog duga u akcije

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas na sjednici održanoj u Banjaluci, Informaciju o stanju u privrednom društvu FAMOS a.d. Istočno Sarajevo.

Zaključkom Vlade preporučuje se nadležnim organima ovog privrednog društva da sačine detaljnu analizu ekonomsko-finansijskog stanja u akcionarskom društvu sa prijedlogom mjera u cilju obezbjeđenja dugoročnog stabilnog poslovanja, te sazovu vanrednu skupštinu akcionara radi razmatranja iste i donošenja adekvatnih odluka.

Preporučuje se Ministarstvu finansija i Ministarstvu rada i boračko- invalidske zaštite da, u što kraćem roku, u skladu sa Protokolom o stvaranju uslova za stabilno poslovanje privrednog društva “Famos-Fabrika motora Sarajevo“ a.d. Istočno Sarajevo od 05.11.2013. godine, predlože način obezbjeđenja novčanih sredstava radi zbrinjavanja viška zaposlenih radnika navedenog privrednog društva.

Preporučuje se Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske a.d. Banja Luka da, u saradnji sa nadležnim organimaovogprivrednog društva, shodno propisima kojim se uređuje privatizacija državnog kapitala u preduzećima, provede postupak finansijskog restrukturisanja konverzijom poreskog duga privrednog društva u akcije, a u cilju privatizacije državnog kapitala.

Vlada RS je saglasna da se sa ovim privrednim društvom zaključi sporazum o načinu izmirenja obaveza iz presude Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu broj: 61 0 Ps 000 199 09 Ps od 23.05.2012. godine, u iznosu od 380.123,00 KM prema Srpskoj po osnovu kredita iz donacije Vlade Јapana. Ovlašćuje se ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, da u ime Vlade, zaključi sporazum iz ovog zaključka.

Vlada Srpske donijela je Odluku o odobravanju nabavke radova za nadogradnju dvanaest stambenih jedinice u opštini Vlasenica i izgradnju 31 stambene jedinice u opštini Ugljevik, za zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije u navedenim opštinama.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju o Nacrtu sporazuma o saradnji u oblasti šumarstva i drvne industrije između Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske i FBiH i donijela Rješenje o davanju saglasnosti na Sporazum o saradnji u oblasti šumarstva i drvne industrije između Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske i FBiH.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Hrvatske, 29.10.2014. godine održaće se 5. Kongres pilanara jugoistočne Evrope, na kojem će prisustvovati svi relevantni predstavnici sektora šumarstva i drvne industrije u regionu. Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Hrvatske, predloženo je potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji zemalja iz regiona sa ciljem sektorskog jačanja. Predviđeno je potpisivanje sporazuma na nivou pomoćnika ministara.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji programa pripreme djece u godini pred polazak u školu u 2014. godini u Republici Srpskoj.

Zadužuju se Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za realizaciju predškolskog programa pripreme djece za iduću godinu (u trajanju od najmanje 3 mjeseca) za djecu u godini pred polazak u školu da bi se obezbijedio veći institucionalni obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Usvojen je Izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Јugoslavije sa sjedištem u Hagu za period 01.01. do 31.12.2013.godine.

Nadležne institucije vlasti Srpske, u izvještajnom periodu, nastavile su sa ispunjavanjem svojih obaveza na način predviđen Rezolucijom Narodne skupštine Republike Srpske o saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Јugoslavije sa sjedištem u Hagu. Izvještaj će biti dostavljen NSRS  na razmatranje.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za rekonstrukciju i sanaciju Savskog nasipa na teritoriji opština Gradiška i Kozarska Dubica.

Prihvaćena je Informaciju u vezi sa uspostavljanjem vazdušnog medicinskog transporta u Republici Srpskoj.

U skladu sa opredjeljenošću Vlade Srpske i Politikom unapređivanja zdravlja stanovništva u Srpskoj do 2020.godine, u okviru jačanja zdravstvenog sistema orijentisanog na potrebe korisnika usluga u RS, Helikopterski servis Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS sproveli su aktivnosti organizacije vazdušnog medicinskog transporta u Srpkoj. Zadužuje se Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za obezbjeđenje sredstava za finansiranje troškova vazdušnog medicinskog transporta.