latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:47 | Autor: SRNA

Brčko, ugovori za sanaciju kuća

Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić i predstojnik Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović potpisali su ugovore za sanaciju kuća sa 527 korisnika Programa za otklanjanje i ublažavanje posljedica nastalih uslijed elementarnih nepogoda.

 
Riječ je o novčanim isplatama za stradala domaćinstva u klizištima i poplavama, a ukupna vrijednost ugovora je 5,25 miliona KM.

Domić je pojasnio da će onima koji su najteže nastradali biti isplaćeno po 33.000 KM, drugoj grupi korisnika po 15.000 KM, a trećoj po 10.000 KM, s tim da se, prema planu isplate, najprije isplaćuje 50 odsto iznosa, dok će drugi dio biti isplaćen nakon što korisnici ispoštuju svoje obveze.

"Vlada Brčko Distrikta će pratiti realizovanje i utrošak dobijenih sredstava, pa će svi korisnici potpisati po dvije izjave. Ukoliko se naknadnim kontrolama utvrdi da je bilo zloupotreba, takvi slučajevi će u skladu sa izjavom koju su potpisali biti krivično gonjeni i moraće vratiti novac", rekao je Domić.

On kaže da će za korisnike koji izjave da žele da kupe stan biti pokrenuta procedura za isplatu cijelog iznosa, ali samo ukoliko predoče predugovor da su u proceduri kupovine stana ili kuće.

Domić je rekao da se ostali korisnici koji nisu obuhvaćeni ovim ugovorom nalaze se u fazi žalbenog postupka, gdje posebna komisija radi dodatnu kontrolu.