latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:04 | Autor: Agencije

Hrvatski dug do kraja godine gotovo 80% BDP-a

Hrvatski javni dug na kraju godine vjerovatno će biti blizu 80 odsto bruto domaćeg proizvoda, a budžetski deficit malo viši od 5,8 odsto BDP-a, rekao je hrvatski ministar finansija Boris Lalovac.

Prema novoj Evrostatovoj metodologiji, u javni dug su uključene i Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb i još šest, sedam kompanija. To je zapravo realna slika Hrvatske, izjavio je Lalovac. Napomenuo je da s tim širim obuhvatom  2010. i 2011. javni dug ne bi bio 40, nego 60 odsto BDP-a.

Poručio je da će te kompanije, vanbudžetski fondovi uključeni prema novoj metodologiji u javni dug, morati proći restrukturiranje.

To je nova metodologija, što znači da se neće morati rezati samo centralni budžet, nego i ti fondovi. Svi koji sada ulaze, a stvaraju taj javni dug, moraće proći snažne mjere restrukturiranja. To se više neće moći odgađati i držati izvan budžeta. Moraće nositi teret centralne države - ako mi režemo, moraće i oni, rekao je Lalovac.

Hrvatska dužna 252 mlrd. kn - 77 odsto BDP-a

Јavni dug Hrvatske u drugom tromjesečju dostigao je 252,7 milijardi kuna ili 77 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je 664 miliona kuna - pokazuju danas objavljeni podaci Evrostata.

Kako navodi evropska statistika, podaci o hrvatskom javnom dugu su privremeni jer se još usklađuje obrada podataka. Na kraju drugog tromjesečja, javni dug Češke iznosio je oko 44 odsto BDP-a, a Rumunije 38,5 odsto. Mnoge članice evrozone imaju mnogo veći javni dug. U Francuskoj je 95 odsto BDP-a, a Italija čak 133 odsto. Ali,  na svjetskim finansijskim tržištima ne vrijede ista pravila za sve.