latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:28 | Autor: TANЈUG

Francuska ponovo na tronu svjetskih proizvođača vina

Ukupna ovogodišnja svjetska proizvodnja vina pala je šest odsto u odnosu na lanjsku, ali je zato potrošnja ostala stabilna, a Francuska ponovo postala lider u proizvodnji.
Vino - Foto: ilustracija
VinoFoto: ilustracija

Francuska ponovo preuzima primat najvećeg proizvođača vina u svijetu, pošto je 2012. pala na drugu poziciju. Italija je ove godine pala na drugo mjesto, dok je Španija zadržala treću poziciju, prenio je francuski list Mond.

Očekivana ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj je 46,2 miliona hektolitara, 10 odsto više nego 2013, saopštila je Međunarodna organizacija proizvođača vina i uzgajivača vinove loze (OIV).
Ovogodišnja proizvodnja italijanskog vina je podbacila 15 odsto u odnosu na prošlogodišnju i iznosi 44,4 miliona hektolitara.

Španska proizvodnja koja je 2013. bila rekordna ove godine je pala na 37 miliona hektolitara.
Ovogodišnji klimatski uslovi išli su na ruku francuskim vinogradarima, ali ne i na ruku njenim španskim i italijanskim konkurenatima.

Posebno je zbog lošeg vremena podbacila berba grožđa u Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, dok je Njemačka zabilježila rast u proizvodnji vina od 16 odsto na 9,7 miliona hektolitara.

SAD su izbile na četvrto mjesto po proizvodnji vina u 2014. sa 22,5 miliona hektolitara uprkos zemljotresu i nezapamćenoj suši u Kaliforniji.
Očekuje se da će ovogodišnja svjetska proizvodnja vina pasti šest odsto sa prošlogodišnjih 287,6 miliona hektolitara na 271 miliona hektolitara.
Potrošnja će ostatati na stabilnom nivou od 243 miliona hektolitara.