latinica  ћирилица
25/10/2014 |  08:51 | Autor: SRNA

Kavazović čestitao Novu hidžretsku godinu

Muslimani u BiH su dočekali Novu 1436. hidžretsku godinu, koja je nastupila nakon večernje molitve akšam namaza.

Centralna proslava održana je sinoć u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu, gdje je održan prigodan program, predavanja, te učenje dova i ilahija.

Nakon svečanog obilježavanja, vjernici svih uzrasta okupili su se u haremu džamije, kako bi prisustvovali vatrometu, koji je upriličen povodom Nove hidžretske godine. Prisutnim vjernicima dijeljeni su i tradicionalni mevludski slatkiši.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović čestitao je svim vjernicima Novu hidžretsku godinu, poručivši da događaj Hidžre nosi univerzalnu poruku ljudima da je njihov uspjeh u stalnom naporu da se u svojim životima ustručavaju od činjenja grijeha i onoga što je štetno za ljudski život i moral, te da se okrenu činjenju dobra.

On je poručio muslimanima u mjestima gdje se prolijeva ljudska krv da je to grijeh i nedopustivo, te apelovao na njih da nesporazume i sukobe rješavaju dijalogom i mirnim putem.

Hidžretska Nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhameda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.