latinica  ћирилица
25/10/2014 |  19:18 | Autor: Večernje novosti

Dijabetes odgovoran za rak pankreasa

Za nastanak karcinoma pankreasa mogao bi u dobroj mjeri biti odgovoran dijabetes, ističu naučnici Univerziteta iz Melburna.
Ilustracija - Foto: AP
IlustracijaFoto: AP

Za nastanak karcinoma pankreasa mogao bi u dobroj mjeri biti odgovoran dijabetes, ističu naučnici Univerziteta iz Melburna. Obavljajući istraživanja ustanovili su da oboljeli od šećerne bolesti imaju čak sedam puta veći rizik za nastanak ove vrste karcinoma, i to već u prvoj godini od dijagnostikovanja dijabetesa.

Inače se zna da promjene u organizmu povezane sa dijabetesom tip 2 mogu podstaći rast ćelija gušterače i dovesti do određenih oštećenja, zbog čega i nastaje karcinom.

S druge strane, karcinom gušterače može da nastane i zbog nekih drugih razloga, a da se u tom trenutku pojave određene supstance koje utiču na insulin i šećer u krvi, uslovljavajući na taj način nastanak dijabetesa.

Zapravo, veza ove dvije bolesti je obostrano uzročno-posljedična i na svoj način specifična, pa stoga na svaku od njih treba usmjeriti punu pažnju, pogotovo što je rak pankreasa među najsmrtonosnijima.

Petogodišnje preživljavanje oboljelih je manje od jednog procenta, jer se bolest najčešće otkriva u kasnoj fazi, naglašavaju australijski stručnjaci.