latinica  ћирилица
29/10/2014 |  14:39 | Autor: SRNA

"Duing biznis 2015" - BiH na 107. mjestu

Novi izvještaj Svjetske banke "Duing biznis 2015" navodi da je BiH po rangiranju regulatornih reformi za poslovanje pala sa 104. na 107. mjesto - uzimajući u obzir reviziju podataka i promjenu metodologije.
Posao - Foto: ilustracija
PosaoFoto: ilustracija

Rangiranje BiH po pojedinim indikatorima se nije znatnije promijenilo u odnosu na izvještaj "Duing biznis 2014", osim dobijanja kredita, gdje se BiH sa 45. pomjerila na 36. mjesto, zahvaljujući povećanju stope obuhvata privatnog biroa, saopšteno je iz Svjetske banke.

BiH je rangirana bolje od prosjeka zemalja Evrope i centralne Azije u oblastima kao što su rješavanje nesolventnosti (34. mjesto) i dobijanje kredita (36. mjesto).

Međutim, izazovi u BiH i dalje ostaju u oblastima kao što su električna energija gdje je BiH na 136. mjestu, zatim plaćanje poreza, jer je BiH u toj oblasti na 151. mjestu, kao i kada je riječ o pribavljanju građevinskih dozvola gdje je BiH ma 182. mjestu.

Troškovi pribavljanja građevinskih dozvola u BiH, što iznosi 20 odsto vrijednosti izgrađenog skladišta, su drugi po visini u cijeloj regiji Evrope i centralne Azije.

Prema sveukupnoj lakoći poslovanja, Makedonija je rangirana na 30. mjesto, Crna Gora je na 36. mjestu, Bugarska je 38, Rumunija 48, Hrvatska 65, Albanija 68, samoproglašeno Kosovo 75. i Srbija je na 91. mjestu.

U izvještaju se navodi da je 85 odsto zemalja u Evropi i centralnoj Aziji provelo barem jednu regulatornu reformu radi olakšavanja poslovanja lokalnim preduzetnicima u 2013/14. godini, što predstavlja veći procenat nego u bilo kojem drugom regionu.

"U `Duing biznis` izvještaju Grupacije Svjetske banke za 2015. navodi se da su zemlje Evrope i centralne Azije u prošloj godini unaprijedile regulatorno okruženje za domaće preduzetnike, povećavajući rezultate ostvarene tokom prethodne decenije", saopšteno je iz Svjetske banke.

Na primjer, prije 10 godina za pokretanje novog posla u Makedoniji je trebalo 48 dana, a danas se taj proces može završiti za dva dana.

"Zemlje Evrope i centralne Azije su dosljedni svjetski predvodnici u regulatornim reformama. Opredijeljenost vlada za unapređenje regulatornog okruženja za preduzetnike im je omogućilo da u nekim oblastima sustignu zemlje koje imaju najbolje rezultate. Tako, na primjer, prosječno vrijeme za registraciju imovine u regionu je od 2010. smanjeno za 14 dana," rekla je Rita Ramalho, vodeći autor izvještaja Grupacije Svjetske banke.