latinica  ћирилица
30/10/2014 |  10:17 | Autor: Agencije

Nova pravila lijepog ponašanja

Svako bi trebalo da zna pravila ponašanja u društvu, ali i da ide u korak s vremenom, kada je riječ o bontonu.

Novi vodič za lijepo ponašanje britanske izdavačke kuće "Debrett’s" navodi da su telefonski razgovori neprihvatljivi svuda gdje su prisutne i druge osobe.

Takođe, pušenje elektronskih cigareta, jedenje u javnom prevozu i obaranje sjedišta u avionu pokazatelj su loših manira.

Prema stručnjacima za manire, potpuno je neprihvatljivo jesti hranu neprijatnog mirisa u zatvorenim prostorijama, poput gradskog prevoza, dok vas nanošenje šminke na javnim mjestima predstavlja kao neorganizovanu osobu.

Predstavljamo vam nekoliko savremenih pravila dobrog ponašanja na javnom mjestu:

Upotreba mobilnih telefona

"Debrett’s" dobija najviše pitanja vezanih za mobilne telefone. Pravila su jasna: uvijek je nepristojno posvećivati više pažnje nekom uređaju, nego osobi od krvi i mesa i uvijek ga treba skloniti dok imate komunikaciju s drugom osobom.

Takođe, obavezno ih treba utišati na svim mjestima na kojima se zahtijeva tišina.

Pušenje e-cigareta na poslu

Elektronske cigarete postaju sve popularnije, pa mnogi postavljaju pitanje da li je preporučljivo koristiti ih na radnom mjestu. Pravila lijepog ponašanja nalažu da ih izbjegavate na poslu, jer mogu ometati vaše kolege. Takođe, drugima ćete možda izgledati kao da niste dovoljno fokusirani na posao.

Ljubljenje u znak pozdrava

Ljubljenje nije prikladno u mnogim situacijama. Može se tolerisati u slučaju prijateljstava, ali nikako prilikom upoznavanja. “Vazdušni poljubac“ ili pućenje usana nedaleko od obraza, bez kontakta, smatra se nepristojnim i bezličnim.

Ako nekoga pozdravljate poljupcem u obraz, neka to bude nježno i bez zvučnih efekata.

Јedenje i nanošenje šminke u prevozu

Treba izbjegavati i jedno i drugo. Naročito je neprihvatljivo konzumiranje hrane neprijatnog mirisa.

Obaranje sjedišta u avionu

Sebično je davati sebi prostora za protezanje, ako osoba iza vas zbog toga ne može ni da ispruži noge. Trudite se da ostanete na sjedištu onakvom kako je originalno postavljeno i ne igrajte se naslonima za ruke.

Prepuštanje sjedišta u javnom prevozu

U nedavnom eksperimentu dokazano je da svega 20 odsto putnika londonskog metroa ustupa svoje mjesto trudnicama.

Trebalo bi da putnici uvijek ponude sjedište trudnicama, starijim osobama i onima koje očigledno imaju teškoće sa stajanjem. Takođe, podjednako je nepristojno grubo odbiti nečiju ponudu da sjednete, kao i ne ponuditi drugom svoje mjesto za sjedenje.

"Blind Copy" u mejlovima (BCC)

Ovu opciju u slanju mejlova treba oprezno koristiti, jer može zavarati primarnog primaoca poruke. Umjesto toga, trebalo bi proslijediti mejl trećoj osobi, koja bi trebalo da ga posjeduje, uz kratku poruku o povjerljivosti sadržaja.

Јedenje prije nego što se svi drugi posluže

Nepristojno je početi s jelom, prije nego što su se svi poslužili hranom. Izuzetkom se smatra situacija u kojoj domaćin ili domaćica daju dozvolu da se otpočne s jelom.