latinica  ћирилица
30/10/2014 |  10:29 | Autor: SRNA

Dodik: Poznato ime mandatara

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je već poznato ime mandatara za sastava nove vlade u Republici Srpskoj, i najavio da će sutra u Zvorniku s predsjednicima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem proglasiti partnerstvo u stvaranju vlasti na nivou Srpske.
Milorad Dodik, predsjednik RS - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik RSFoto: RTRS

Dodik je rekao da će se sutra tri lidera partija dogovoriti o svemu.

"Prvo treba da konstituišemo Narodnu skupštinu Republike Srpske, a onda dolazimo u poziciju da predlažemo mandatara", izjavio je Dodik za list "Pres Republika Srpska".

Dodik je rekao da nema nikakve sumnje da će SNSD i HDZ BiH činiti vlast na nivou BiH, naglasivši da će ove dvije stranke i u četiri naredne godine činiti zajedničke napore i biti nezaobilazan stranački blok u formiranju institucija na nivou BiH.

Lider SNSD-a je rekao da će u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarati o nastupu u zajedničkim institucijama i dodao da misli da će nakon toga SNSD i HDZ BiH proglasiti koalicioni nastup.

"O tome nema nikakve dileme. Ove dvije stranke su nezaobilazne u formiranju zajedničkih institucija. To je jasna poruka koju ćemo poslati nakon sastanka rukovodstva naše dvije partije", naveo je Dodik i dodao da ne treba gubiti vrijeme nego da je potrebno što prije postići dogovor o podjeli vlasti na tom nivou.

On je dodao da se u zajedničkim organima partneri ne biraju, nego se popunjavaju mjesta u vlasti.

"Onaj ko ima legitimitet `upada` unutra. Vidjećemo šta će se dešavati i sve zavisi od razvoja situacije na federalnom nivou. Međutim, moram da naglasim da je veoma važna politička, ali i svaka druga poruka, da će HDZ i SNSD činiti zajednički napor i biti nezaobilazan stranački blok u formiranju institucija na nivou BiH", rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prema kojoj bi za pregovaračkim stolom radije vidio SDS i PDP, nego SNSD, Dodik je rekao da ga Izetbegovićeve simpatije ne iznenađuju i da vjeruje da mu /Izetbegoviću/ SNSD ne odgovara.

"Međutim, SNSD je jedini relevantan iz Republike Srpske da može učestvovati u razgovorima i da formira koaliciju, zato što ćemo imati vlast na republičkom nivou. SNSD će na pravi način afirmisati politiku Srpske u zajedničkim institucijama", istakao je Dodik.

On je rekao da izborni pobjednici treba da formiraju vlast, kao i da izbor partnera s kojima je moguće uraditi taj posao nije stvar želja, nego političke pragmatike.